2.1.2020 B12-vitamiini

B12-vitamiinin puutosoireet voivat yllättää – tulisiko sinunkin syödä B12-vitamiinilisää?

Painaako väsymys, pätkiikö muisti tai häviääkö sormista tunto? Syynä voi olla B12-vitamiinin puutos. Pitkään jatkuneena puutos voi aiheuttaa muun muassa hermosto-oireita, mutta aina se ei oireile lainkaan.

Väsymys, hengästyminen ja uupumus voivat kertoa B12-vitamiinin puutoksesta

Kun väsymys ei helpota levosta huolimatta tai hengästyt aikaisempaa helpommin, voi syynä olla B12-vitamiinin puutos – varsinkin, jos sinulla on sille altistava tekijä.

Yleensä B12-vitamiinin puutosta aiheuttaa joko se, että B12-vitamiini ei imeydy elimistöön kunnolla, tai se, sitä ei saada ruokavaliosta tarpeeksi.

Imeytymisen häiriöt ovat aika yleisiä iäkkäillä. Niitä aiheuttavat myös hoitamaton keliakia ja Crohnin tauti, ja lisäksi B12-vitamiinin imeytyminen suolistosta heikkenee silloin, jos suolta lyhennetään tai vatsalaukku poistetaan. Myös diabeetikot kuuluvat riskiryhmään, koska metformiini-lääkitys voi heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinin puutos vaivaa myös vegaaneja ja kasvissyöjiä. Kun liha jää ruokavaliosta pois, ei puutteellista B12-vitamiinin saantia aina huomata korjata vitamiinilisällä.

Vitamiinin puutos todetaan usein tavallisella lääkärikäynnillä: kun työterveydessä tai terveyskeskuksessa otetaan verikoe, siinä voidaan huomata, että veren punasolut ovat laajentuneet. Tällöin puhutaan megaloblastisesta anemiasta. Yhdeksällä kerralla kymmenestä sen syynä on B12-vitamiinin puute. Anemia voi aiheuttaa väsymystä, hengästymistä ja uupumusta, mutta aina se ei oireile lainkaan

Muisti pätkii, vaikea keskittyä? Varmista, että saat riittävästi B12-vitamiinia

B12-vitamiini ylläpitää normaaleja psykologisia toimintoja ja tukee keskushermoston normaalia toimintaa. Siksi sen puutos voi aiheuttaa muistiongelmia ja keskittymishäiriöitä.

Jos esimerkiksi iäkäs ihminen hakeutuu lääkäriin muistivaikeuksien vuoksi, on tavallista, että lääkäri tekee lähetteen B12-vitamiinitason mittaukseen. Usein iäkkäiden muistihäiriöiden taustalta löytyykin juuri B12-vitamiinin puutos, josta kärsii joka kymmenes yli 65-vuotias. Tämä johtuu usein siitä, että hapoton maha eli atrofinen gastriitti heikentää B12-vitamiinin imeytymiseen tarvittavan niin sanotun sisäisen tekijän tuotantoa. Tällöin vitamiini ei imeydy suolistosta elimistöön.

Siinä, missä B12-vitamiinin puutos on tyypillisesti ollut iäkkäiden ihmisten vaiva, esiintyy sitä entistä enemmän myös nuorilla. Tämä johtuu siitä, että vegaaninen tai vahvasti kasviperäinen ruokavalio on entistä suositumpi.

Sormia ja varpaita nipistelee tai tunto häviää? B12-vitamiinin puutos altistaa neurologisille vaurioille

Lihasheikkous, tunnottomuus, sormien tai varpaiden nipistely – B12-vitamiinin puutos altistaa myös erilaisille hermosto-oireille. Näiden lisäksi B12-vitamiinin puutos voi joskus aiheuttaa myös esimerkiksi kielitulehduksen, verisuonitukoksia tai hedelmättömyyttä.

Jos B12-vitamiinin saanti tai imeytyminen heikkenee, voivat elimistön omat B12-vitamiinivarastot riittää jopa 2–5 vuodeksi. Kuitenkin, kun maksaan varastoitunut B12-vitamiini on käytetty, alkaa puutos tavalla tai toisella vaivata.

B12-vitamiinin puutosta ja siitä aiheutuvia vaivoja on huomattavasti helpompi ehkäistä kuin korjata. Huolehdi siksi ajoissa siitä, että saat riittävästi B12-vitamiinia arjessasi.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

FI/OTC Oth/18/0070/6/18

 

Tutustu Betolvex Strong B12-vitamiiniin

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.