11.3.2020 Särky

Migreeni on piinannut Serenaa jo 40 vuotta – yksi vertaisneuvo yli muiden

Serena Järvi on sairastanut migreeniä 40 vuotta. Kohtauksen hetkellä auttavat lääkkeet ja ajatus siitä, että huomenna on uusi päivä.

Serena Järvi, 59, on helsinkiläistynyt raumalainen ja matkustelua rakastava maailmankansalainen, joka on kärsinyt migreenioireista valtaosan elämästään. Reissunainen on viime vuosina käynyt Dubaissa, Lontoossa, Prahassa, Turkissa ja Kanarian saarilla.

Reissuilla Serenan mukana kulkee iso arsenaali lääkkeitä migreeniin: läjä tulehduskipulääkkeitä ja lääkkeitä migreenikohtauksen varalta.

– En lähde roska-astiaa pidemmälle ilman migreenilääkkeitä, Serena sanoo.

Rajuja fyysisiä oireita

Serena on sairastanut migreeniä parikymppisestä asti. Ajan kuluessa sairaus on muuttanut muotoaan. Ennen kuin Serena täytti 40, migreenikohtaus ilmestyi aina viikonloppuisin ja lomilla, kun stressi hellitti. Silloin migreeni tarkoitti hänelle todella kovaa päänsärkyä ja oksentelua.

Iän karttuessa Serenan migreeni muuttui auralliseksi. Tuli näköhäiriöitä, puheen puuroutumista ja toisella puolella päätä tuntuvaa kovaa painetta. Silti Serena ei ole ollut migreenin takia päivääkään poissa hoitajan työstään.

– Lääkkeiden voimalla olen sinnitellyt, Serena kertoo.

”Estolääkkeitä ei ollut saatavilla kuten nykyään, joten äiti antoi minulle särkylääkkeitä. Niillä hän hoiti omaa migreeniään. Se oli tuohon aikaan pelkästään oireiden hoitamista. Mahdollisuudesta estää migreeniä kuulin vasta paljon myöhemmin. ”

Sokerinhimo paljastaa kohtauksen

Kun migreenikohtaus on tulossa, Serenan alkaa tehdä hirveästi mieli sokeria. Hän kaivaa kotona kaikki kaapit, jos löytyisi edes keksipaketin jämät. Vasta sitten tulevat muut oireet: sahalaitakuvio näkökentässä, jomotus päässä ja jäsenten puutuminen.

Serena ottaa heti alkuun tulehduskipulääkettä, Jos kohtaus ei ole päässyt pahaksi, jo tuo voi auttaa. Muussa tapauksessa Serena ottaa kohtauslääkkeen ja menee sänkyyn makaamaan.

– Siinä hetkessä mietin vain, että tämä menee kyllä ohi, ja huomenna on uusi päivä, Serena kertoo.

Kaikille migreenistä kärsiville Serena haluaa antaa yhden neuvon: etsi hyvä lääkäri.

– Kun lääkitys ja muu hoito on kohdillaan, migreenin kanssa pärjää kyllä.

Ei saunalle ja viinille

Serena on oppinut välttämään asioita, jotka saattavat aiheuttaa hänelle migreenikohtauksen. Hän ei lähde iltaisin esimerkiksi konserttiin tai tanssimaan, sillä hyvä yöuni vähentää kohtauksen riskiä.

Hän on karsinut elämästään kuormittavia ihmissuhteita, sillä stressi pahentaa migreeniä. Migreenin takia Serena ei voi saunoa eikä juoda pisaraakaan viiniä.

– Jonkun mielestä elämäni voi kuulostaa tylsältä, mutta en osaa ajatella, että jotenkin rajoittaisin olemistani. Olen niin tottunut tähän elämään, Serena kertoo.

– Jos sitä paitsi makaan viinilasillisen vuoksi viikon sängyssä migreeniä potien, viini tuskin on sen arvoista, Serena sanoo ja nauraa.

Serena on hymyileväinen ihminen. Hän ei surkuttele asioita, joita ei pysty tekemään, vaan keskittyy nauttimaan asioista, joita pystyy. Matkustelu, yhteinen aika perheen kanssa, kaupungilla kiertely ja tanssiminen ovat hänelle tärkeitä.

Serena ei valita

Serenalla on migreenin lisäksi muitakin sairauksia, mutta esimerkiksi ystävien kanssa hän haluaa puhua jostain ihan muusta kuin sairauskertomuksista. Serena ei valita, koska asiat voisivat olla paljon huonomminkin.

– Maailmassa on paljon migreeniä pahempia asioita! Olen kiitollinen, ettei minulla ole mitään vakavaa sairautta.

Serena on poiminut elämänohjeensa terapeutti-kirjailija Tommy Hellsteniltä: ”Ihminen tarvitsee kärsimystä, jotta voi olla oikeasti onnellinen.”

 


Migreeni vai päänsärky?

  • Tavalliseen päänsärkyyn ei liity muita oireita kuin särky. Migreeniin liittyy myös esimerkiksi puhe- ja näköhäiriöitä eli auroja, sekä pahoinvointia ja oksentelua.
  • Migreeniä edeltävät usein esioireet, kuten makeanhimo, haukottelu ja väsymys. Päänsäryssä esioireita ei ole.
  • Migreenikipu on päänsärkyä voimakkaampaa ja lamauttaa usein koko toimintakyvyn.
  • Migreeni tuntuu usein toispuoleisena ja sykkivänä, päänsärky esimerkiksi vannemaisena.
  • Migreeni pahenee fyysisessä ponnistuksessa, kuten portaita noustessa, päänsärky ei.

 

FI/OTC-CH/20/0044/3/20