25.9.2019 B12-vitamiini

Työuupumus vei sairaslomalle – Saija laittoi prioriteettinsa uusiksi

Noin neljäsosa työikäisistä suomalaisista kärsii työuupumuksesta. Sen sai kokea myös Saija Vihervaara, jolle uupumus opetti armollisuutta ja hyviä elintapoja.

Pitkään sisustusalalla työskennellyt Saija Vihervaara, 59, sairastui työuupumukseen viime talvena.

– Olin ollut uudessa työpaikassa vuoden, kun minulla todettiin työuupumus.

Työ oli mielenkiintoista, mutta vaativaa. Tulosvastuullisessa tehtävässä odotettiin myyntitavoitteisiin pääsyä, budjettiseurantaa ja jatkuvaa raportointia. Saija alkoi stressata ja koki voimakasta riittämättömyyden tunnetta.

– Olen pedantti ja haluan tehdä asiat hyvin. Yritin suoriutua joka päivästä niin, että se miellyttäisi kaikkia. Täytin taulukkoa taulukon perään. Luovana ihmisenä se ei sopinut minulle, Excel-taulukoista ja raporteista tuli pakkopullaa. Saija koki raskaaksi myös sen, että työntekijöitä vertailtiin jatkuvasti toisiinsa.

– Minulla oli koko aika pelko, että en riitä, vaikka tein mitä. Kun pääsin myyntitavoitteisiin, ne tuplattiin. Mikään ei tuntunut riittävän.

Vaativa työ oli viimeinen tikki, mutta Saija kokee, että uupuminen oli päässyt kehittymään pidemmän ajan kuluessa.

– Olen miettinyt paljon sitä, mistä sairastuminen johtui. Olin joustanut edellisessä työssäni ja ollut liian vähän lomalla. Olisi pitänyt tajuta neuvotella enemmän vapaata, kun aloitin uudessa paikassa.

Möykky mahassa kasvaa

Me ihmiset reagoimme eri tavoin stressiin. Yhdellä laukeaa migreeni, toisella oireilee vatsa. Saijan tapauksessa työstressi aiheutti ensikädessä vakavaa unettomuutta.

Kun univajetta oli kertynyt tarpeeksi, seurasivat keskittymisvaikeudet. Väsyneenä suorituskyky ei enää ollut ennallaan, virheitä alkoi tulla ja työpäivät venyivät entisestään.

– Kun tulin myöhään illalla kotiin, en saanut ajatusta poikki millään. Työasiat pyörivät päässä vapaallakin, eikä palautumiselle jäänyt tarpeeksi aikaa. Pahimpia olivat sunnuntain ja maanantain väliset yöt. Alkava viikko tuntui möykkynä mahassa.

Vatsa reagoi jatkuvaan stressitilaan myös konkreettisesti.

– Vatsani on tosi herkkä ja oireilee helposti. Unettomuuden vuoksi olin alttiimpi kaikille tartunnoille. Vitamiineilla ja maitohappobakteereilla sain parannettua vastustuskykyäni ja pidettyä vatsani kunnossa.

Unettomuuden ja muiden oireiden jatkuessa Saija alkoi olla jaksamisen äärirajoilla.

– Jotta pysyin hereillä, jouduin juomaan niin paljon kahvia, että tärisin. Väsyneenä tunteet nousivat pintaan. Olin itkuinen, enkä kestänyt kritiikkiä.

Työstressi ja väsymys valtasivat salakavalasti tilaa niin vapaa-ajalta kuin Saijan elämänmyönteiseltä persoonalta.

– Järkytyin, kun mieheni sanoi minulle, että en ollut hymyillyt vuoteen. Tajusin, että uupumus oli muuttanut minua ja tilanne oli vakava.

Terveys on rahaa tärkeämpää

Saija jäi työuupumuksen takia sairaslomalle ja ryhtyi miettimään, mitä tekisi seuraavaksi. Samaan työhön hän ei halunnut enää palata. Hän irtisanoutui ja alkoi opiskella yrittäjyyttä.

– Otin hypyn tyhjyyteen ja ryhdyin yrittäjäksi. Nyt olen itse itseni pomo, eikä kukaan sano minulle, etten riitä.

Myös yrittäjyys vaatii uurastusta, eivätkä tulot ole samalla tavalla varmat kuin palkkatyössä, mutta sairastettu työuupumus sai Saijan arvostamaan terveyttä yli rahan. Mukava työympäristö ja itsenäisyyden tunne auttavat jaksamaan. Työelämään Saija peräänkuuluttaa lisää inhimillisyyttä.

– Pitäisi olla kultainen keskitie, jossa sekä työnantaja että työntekijä voisivat hyvin. En usko, että kukaan tahallaan tekee työtään sinne päin, vaan kaikki pyrkivät suoriutumaan tehtävistään mahdollisimman hyvin. Kokemuksen jälkeen Saija osaa antaa arvoa vapaa-ajalle ja palautumiselle uudella tavalla.

– Olen opetellut viettämään aikaa yksin ja ilman virikkeitä. Viikonloppuisin rauhoitun mökillä. Meditoin metsän keskellä ja kuuntelen luonnon ääniä. Uupumus opetti olemaan armollisempi itseä kohtaan ja pitämään huolta perusasioista. Nykyään Saija kuuntelee kehoaan ja pyrkii tunnistamaan oireet varhaisessa vaiheessa.

– On aika ihanaa, kun perusarki on turvallista. Elämän ilot koostuvat loppujen lopuksi aika pienistä asioista. Mutta jos ei nuku tai voi hyvin, niitä ei pysty arvostamaan.

Hyvät elintavat ovat stressinhallinnan ja jaksamisen kannalta avainasemassa. Riittävän levon, monipuolisen ravinnon ja liikunnan lisäksi apteekissa on saatavilla ravintolisävalmisteita tukemaan eri ravintoaineiden riittävää saantia.

Betolvex Strong 1,25 mg on vahva ja monipuolinen B12-vitamiinivalmiste, joka sisältää 1,25 mg B12-vitamiinia, 400 mikrogramma foolihappoa, biotiinia sekä lisäksi B1, B3 ja B6-vitamiineja- Betolvex Strong – muistin ja jaksamisen tueksi.

 FI/OTC CH/19/0139

 

Tutustu Betolvex Strong B12-vitamiiniin

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.