Flunssa ja kuume

Tukkoinen nenä ja kuume ovat yleisiä flunssan oireita, jotka jokainen kokee hieman eri tavoin. Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia ovat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset.

Nuhakuumeet ovat yleisiä etenkin lapsilla. Lapsi voi sairastaa vuosittain jopa 5-10 nuhakuumetta ja aikuisella vastaava luku on 1-5. Tyypillisimpiä flunssan oireita ovat tukkoinen nenä ja nuha, kuume, yskä, aivastelu ja kurkkukipu.

Flunssa alkaa usein kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä. Oireet jatkuvat myöhemmin nuhan ja yskän oireilla. Flunssan oireet kestävät keskimäärin kymmenen päivää, mutta neljännes ihmisistä kärsii oireista jopa kolme viikkoa. Etenkin lapsilla saattaa nousta korkea kuume, aikuisilla olo voi tuntua kuumeiselta ja kehossa tuntua särkyä.

Nuhakuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää. Kipua ja särkyä voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä kuten ibuprofeenilla tai kuumetta alentavilla särkylääkkeillä kuten parasetamolilla. Parasetamoli ärsyttää vatsaa tulehduskipulääkkeitä vähemmän ja se sopii myös lapsille. Särkylääkkeiden annostelussa pitää noudattaa lääkepakkauksessa olevaa annosteluohjetta.

Hengityksen helpottamiseen voidaan käyttää avaavia nenäsuihkeita, joista löytyy omia vahvuuksia sekä aikuisille että lapsille. Apua on mahdollista saada myös yskänlääkkeistä erityisesti, jos yskä vaikeuttaa nukahtamista. Kurkkukipua voi helpottaa imeskeltävillä tableteilla.

Urheilua tai muuta raskasta fyysistä rasitusta on syytä välttää yleisoireiden kuten kuumeen ja yleisten särkyjen ajan. Tavallinen arkiliikunta ei vaikuta negatiivisesti paranemiseen. Kuumeisen vanhuksen ja lapsen riittävästä nesteensaannista on hyvä huolehtia. Myös apteekista saatavat nesteytysvalmisteet palauttavat elimistöstä hikoilun myötä poistuvia tärkeitä suoloja.

Flunssan hoitoon löytyy apteekista myös hyviä tukihoitotuotteita, kuten nenää huuhtelevia ja puhdistavia suolaliuosvalmisteita, huuhtelevia ja voitelevia dekspantenolisuihkeita sekä nenän kuivia ja verestäviä limakalvoja voitelevia seesamiöljyjä. Myös apteekista saatavat nesteytysvalmisteet palauttavat elimistöstä hikoilun myötä poistuvia tärkeitä suoloja.

Mikäli oireisiin liittyy aikuisella korkea kuume ja voimakas uupumus tai jos hengittäminen on raskasta, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Flunssa tarttuu helposti pisaratartuntana tai käsien ja erilaisten pintojen välityksellä, joten käsien pesu on flunssa-aikana erityisen tärkeää. Flunssan oireisiin on saatavilla apteekista monenlaisia itsehoitolääkkeitä, jotka ovat tarkoitettu flunssan ja kuumeen hoitoon ja lyhytaikaiseen käyttöön. Keskustelethan aina lääkärin tai farmaseuttisen henkilökunnan kanssa ennen lääkehoidon aloittamista.

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta:

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.

Apua flunssaan ja kuumeeseen

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.