Hampaiden reikiintyminen

Hampaiden reikiintymiselle altistavat riittämätön hampaiden puhdistaminen, fluorihammastahnan käyttämättömyys sekä jatkuva napostelu. Puhdistamalla hampaat huolellisesti kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä säännöllisellä ateriarytmillä, terveellisillä ruokatottumuksilla ja käyttämällä vettä janojuomana estät parhaiten reikien syntymistä.

Suussa on satoja miljoonia bakteereita, jotka käyttävät ravinnokseen osaa suuhun tulevista hiilihydraateista, erityisesti sokeria. Bakteerien aineenvaihdunta tuottaa suussa sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja (demineralisaatio).

Hampaiden reikiintymisriskiä lisää varsinkin riittämätön itsehoito, napostelu pitkin päivää ja sokerin runsas käyttö. Sylki neutraloi happoa ja auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja saostumaan takaisin hampaan pinnalle, minkä seurauksena hampaan pinta kovettuu. Viimeistään parin tunnin päästä hapoiksi muuttuvien hiilihydraattien nauttimisesta (happohyökkäys) tilanne yleensä korjaantuu. Jos happohyökkäyksiä on tiheään, korjautumista ei kuitenkaan ehdi tapahtua. Silloin vaurio syvenee ja hampaaseen alkaa muodostua reikä. Happoja muodostuu helposti mm. seuraavien ruoka-aineiden sisältämistä hiilihydraateista: sokerilla makeutetut makeiset ja leivonnaiset, kaakao- ja muut sokeroidut juomat, sokeroidut murot, perunalastut yms. naksut sekä hillot, marmeladit ja kuivatut hedelmät.

Kun hampaan pinnasta on alkanut liueta mineraaleja, mutta vaurio rajoittuu kiilteen alueelle, puhutaan alkavasta kariesvauriosta. Jos alkava kariesvaurio saadaan pidettyä puhtaana, sen eteneminen paikkausta vaativaksi voidaan pysäyttää karieksen varhaishoidolla.  Reikiintymisnopeus on yksilöllistä. Se riippuu esimerkiksi syljen ominaisuuksista ja ruoka- ja suuhygieniatottumuksista. Joillakin reikiintyminen on nopeaa, toisilla samanlaiseen kudostuhoon voi mennä vuosia.

Tietyt sairaudet, lääkitykset tai hoidot, kuten leukojen alueen sädehoito, voivat altistaa reikiintymiselle vähentämällä syljen eritystä ja muuttamalla syljen koostumusta. Fluori vähentää merkittävästi hampaiden reikiintymistä estämällä kiilteen mineraalien liukenemista. Se myös auttaa kariesbakteerien tuottamien happojen liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista eli kovettumista (remineralisaatio).

Apteekista löytyy monipuolinen valikoima suunhoitotuotteita erilaisiin tarpeisiin, kuten reikiintymisen ehkäisemiseen,  pahanhajuiseen hengitykseen ja kuivan suun tunnetta helpottamaan.

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.