Kuiva iho

Pohjoisessa ilmastossamme kuiva iho on hyvin yleinen ongelma. Kuiva iho on subjektiivinen tunne siitä, että iho on kuiva, kutiaa ja hilseilee.

Lääketieteellisesti kuiva iho tarkoittaa sellaista ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti.  Seurauksena ihon pintakerros eli epidermis (= marraskesi + orvaskesi) kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana. Kuivan ihon syyt voivat olla moninaiset, ja se voidaan kokea hyvin eri tavoin: joillakin iho tuntuu vain kuivalta ja kenties hieman kireältä ja kutiavalta, kun toisilla se aiheuttaa ikävää kutinaa ja halkeilua.

Aivan kuin talo, joka on rakennettu tiilistä ja niiden välissä olevasta laastista, ihon pinta koostuu ihosoluista, rasvasta, joka sitoo solut yhteen ja estää vettä haihtumasta. Ihossa on myös proteiineja, jotka auttavat suojaamaan ihoa ja sitomaan ihoon vettä. Kuivassa ihossa näitä rasvoja eli “laastia” on liian vähän, jolloin kosteus ei pysy ihon sisällä. Ihmisen ikääntyessä nämä ongelmat yleistyvät eli iän myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee.

Ihoosi vaikuttavista tekijöistä tärkeimpiä ovat geenisi ja elämäntyylisi. Oma vaikutuksensa on myös ulkoisilla tekijöillä, kuten stressillä, saasteilla, tupakoinnilla ja huonolla ruokavaliolla, samoin kuin vuodenajoilla. Syksyisin ja talvisin kuiva sisäilma voi kuivattaa ihoa.

Kuiva iho on epämiellyttävää ja voi aiheuttaa myös muita iho-ongelmia. Kuivuus tekee ihon pinnasta epätasaisen, jolloin iho on “auki” ja tavallista alttiimpi bakteereille. Ihon halkeamat ovat ihanteellinen ympäristö infektioiden kehittymiselle. Kuivan ihon syynä voi olla myös jokin ihotauti, kuten psoriaasi tai ihottuma.

Perusvoiteet ovat atooppisen ihottuman omahoidon kulmakivi. Perusvoiteet eivät paranna atooppisen ihottuman aiheuttamaa tulehdusta, mutta ne vähentävät säännöllisessä ja pitkäaikaisessa käytössä ihottuman pahenemisvaiheita ja muiden lääkevoiteiden tarvetta.

Alla olevasta videosta saat runsaasti tietoa atooppisen ihon hoidosta. Katso nyt!

 

Atooppinen ekseema. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen, Atopialiiton ja Iholiiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 3.9.2019). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Apua kuivalle iholle

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.

Ajankohtaista tietoa kuivan ihon hoitoon

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.