Kuiva iho

Kuiva iho on yleinen ongelma, noin viidesosa suomalaisista kärsii kuivasta ihosta. Kuiva iho on subjektiivinen tunne siitä, että iho on kuiva ja se kutiaa ja hilseilee.

Mistä kuiva iho johtuu?

Ihon kuivuminen johtuu siitä, että ihon syvistä kerroksista haihtuu tavallista enemmän vettä. Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista. Iho alkaa kuivua, kun rasvojen eli keramidien määrä ihon sarveiskerroksessa eli marraskedessä on liian pieni. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka ilmenee usein kutinana.

Kuivan ihon syyt voivat olla moninaiset, ja se voidaan kokea hyvin eri tavoin: joillakin iho tuntuu vain kuivalta ja kenties hieman kireältä ja kutiavalta, kun toisilla se aiheuttaa ikävää kutinaa ja halkeilua.

Ihoon vaikuttavista tekijöistä tärkeimpiä ovat geenit ja elämäntyyli. Oma vaikutuksensa on myös ulkoisilla tekijöillä, kuten stressillä, tupakoinnilla sekä saasteilla. Syksyisin ja talvisin kuiva sisäilma ja kylmä ilma kuivattavat ihoa. Iän myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee.

Kuiva iho on epämiellyttävää ja voi aiheuttaa myös muita iho-ongelmia. Kuivuus tekee ihon pinnasta epätasaisen, jolloin iho on “auki” ja tavallista alttiimpi bakteereille. Ihon halkeamat ovat ihanteellinen ympäristö infektioiden kehittymiselle. Kuivan ihon syynä voi olla myös ihosairaus psoriaasi tai ihottuma eli ekseema.

Kuivan ihon hoitovinkit

Vaikka iho on kuiva, lika ja hiki tulisi aina pestä pois. Runsas saippuan käyttö voi kuitenkin lisätä ihon kuivumista. Kevyitä perusvoiteita voi käyttää hyvin voidepesuun saippuan sijaan.

Perusvoide kannattaa levittää iholle heti pesun jälkeen jolloin se sitoo ihoon kosteutta. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempaa voidetta tulisi käyttää. Voidetyypin tarve vaihtelee myös vuodenajan mukaan: kesällä kevyemmät ja talvella rasvaisemmat perusvoiteet.

Lue tästä kuivaihoisen Annin tarina ja vinkit kuivan ihon hoitoon

Talvijalalle tai -kädelle tulisi valita rasvaisempi voidemuoto, kun taas karvaisille ihoalueille tulisi käyttää kevyempiä, vähemmän öljypitoisia voiteita.

Onko kädet kuivat käsienpesusta? Lue artikkelista vinkit, miten pidät kädet kunnossa!

Myös hyvä ravitsemustila eli monipuolinen ravinto ja riittävä nesteen saanti ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Kysy apteekin henkilökunnalta opastusta sinulle sopivan perusvoiteen valinnassa.

Alla olevasta videosta saat runsaasti tietoa kuivan ja atooppisen ihon hoidosta. Katso tästä.

 

Atooppinen ekseema. Käypä  hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen, Atopialiiton ja Iholiiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 3.9.2019). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Käypä hoidon potilasversiot, 23.3.2009 /Teija Riikola, Marja Aira ja Katariina Korkeila

Kuiva iho, Lääkärikirja Duodecim, 19.12.2019, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola , https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00246

Perusvoiteet, Lääkärikirja Duodecim, 1.4.2020,

Apua kuivalle iholle

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.

Ajankohtaista tietoa kuivan ihon hoitoon

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.