Migreenin ja masennuksen aiheuttama tautitaakka on länsimaissa valtava, ja molemmista sairauksista seuraa paljon paitsi inhimillistä kärsimystä myös työ- ja opiskelukyvyn menetyksiä. Jopa joka viides ihminen sairastuu elämänsä aikana masennukseen ja joka kuudes migreeniin 1, 2. Siinä missä masennus on yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava diagnoosi työikäisillä, aiheuttaa migreeni nuorilla aikuisilla eniten sairauspoissaoloja työstä 3.
Masennus ja migreeni ovat sairauksia, jotka ovat myös keskenään voimakkaassa yhteydessä. Lähes puolet migreenipotilaista sairastuu masennukseen elämänsä aikana 4. Masennus puolestaan vaikuttaa vahvasti migreenin hoitoon: hoitamaton masennus heikentää migreenin hoitotuloksia ja johtaa useammin migreenin kroonistumiseen 5, 6. Kuitenkin migreenipotilaan masennuksen tunnistaminen ja hoito on usein puutteellista niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossakin.
Migreenin aiheuttamien kielteisten vaikutusten vähentämiseksi tarvitaan myös työelämän joustoa ja yksilöllisiä ratkaisuja. Työterveys on avainasemassa tukemassa migreenipotilasta ja työnantajaa. Migreenipotilaan elämänlaatu kohenee työkyvyn parantuessa. Myös työnantaja ja kansantalous hyötyvät migreenin aiheuttamien suorien ja epäsuorien kustannusten pienentyessä.
Masentaako migreeni? Keskiviikkona 12.4.23 klo 17.00 alkaen.
Ohjelma
17.00 | Tervetuloa & käytännön asiat, Teva |
17.10 | Masentaako migreeni?
Henry Karlsson, Psykiatrian erikoislääkäri Ilse Rauhaniemi, Työterveyshuollon erikoislääkäri |
18.00 | Kysymykset ja keskustelua |
Verkkokoulutus päättyy kysymysten ja keskustelun jälkeen viimeistään klo 18.30.
Varaa paikkasi jo nyt, mutta viimeistään 7.4.23. mennessä tästä. Lähetämme
osallistumislinkin kaikille ilmoittautuneille verkkokoulutusta edeltävänä päivänä.