Vatsavaivat ja suolisto

Ranixal 150 mg

Ranixal on liikahappoisuudesta johtuvien oireiden, kuten närästyksen ja happamien röyhtäisyjen lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettu itsehoitolääke aikuisille ja yli 12‐vuotiaille lapsille.

Tuote-edut

  • Närästyksen ja happamien röyhtäisyjen hoitoon
  • Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille
  • Nopeasti liukeneva poretabletti sekä kalvopäällysteinen tabletti

Käyttötarkoitus

Ranixal on liikahappoisuudesta johtuvien oireiden kuten närästyksen ja happamien röyhtäisyjen lyhytaikaiseen hoitoon aikuisille ja yli 12‐vuotiaille lapsille. Valmisteen vaikuttava aine ranitidiini vähentää mahanesteen ja mahahapon eritystä lievittäen täten liikahappoisuuteen liittyviä oireita, kuten närästystä. Vaikuttava aine ranitidiini. Lääke/tuotemuoto: kalvopäällysteinen tabletti ja poretabletti. Pakkauskoko 10 poretablettia tai 10 kalvopäällysteistä tablettia. Tutustu huolella pakkausselosteeseen ja tarkasta valmisteen annostelu ennen sen käyttöä. Itsehoitolääke.

Jos lyhytaikainen, korkeintaan 14 vuorokautta kestävä hoito Ranixalilla ei tehoa, oireet pahenevat hoidon aikana tai oireet palaavat heti hoidon lopettamisen jälkeen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin oireiden taustalla olevan syyn selvittämiseksi.

Ranitidiini

 

Älä käytä Ranixalia, jos olet yliherkkä (allerginen) ranitidiinille tai valmisteen jollekin muulle aineelle, sinulla on maksan tai munuaisten vajaatoiminta, jos käytät teofylliiniä, muuta H2‐salpaajaa kuten famotidiinia tai protonipumpun estäjää kuten pantopratsolia, esomepratsolia ja omepratsolia.

Ranixalia ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana ennen kuin lääkäri on punninnut lääkkeen käytön vaarat ja hyödyt.

Ranixal‐valmisteen melko harvinaisina haittavaikutuksina on todettu väsymystä, mahakipua, ummetusta ja pahoinvointia. Yleensä haittavaikutukset lievenevät hoitoa jatkettaessa.

Jos mikä tahansa seuraavista haittavaikutuksista esiintyy pian Ranixal‐valmisteen ottamisen jälkeen, keskeytä lääkehoito ja kerro siitä välittömästi lääkärille tai mene sairaalan ensiapuun: nokkosihottuma, kielen, huulten, kasvojen ja kurkun turpoaminen (angioedeema), kuume, hengitysteiden ahtautuminen/kouristelut, verenpaineen lasku, verenkiertohäiriö (verenkiertosokki) tai rintakipu.

Ole erityisen varovainen, jos sinulla on vaikea maksan vajaatoiminta tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.
Ranitidiinin ja kumariiniantikoagulanttien (esim. varfariini; verenohennuslääke) samanaikaisen käytön aikana suositellaan tavallista tarkempaa INR‐seurantaa. Triatsolaamin, midatsolaamin (nukahtamislääkkeitä) ja glipitsidin (diabeteslääke) pitoisuudet elimistössä voivat nousta ranitidiinin vaikutuksesta. Ketokonatsolin (sieni‐infektiolääke), atatsanaviirin, delaviridiinin (HIV‐infektion hoitoon käytettäviä lääkkeitä) ja gefitinibin (keuhkosyöpälääke) pitoisuudet elimistössä voivat laskea ranitidiinin vaikutuksesta.