Vitamiinien puutostilat

Vitamiinit ja hivenaineet ovat välttämättömiä kehon normaalien toimintojen ylläpitämiseen. Kuitenkin keho pystyy tuottamaan niistä vain osan ja loput tulee saada monipuolisesta ravinnosta ja tarvittaessa ravintolisistä.

Keho ei pysty tuottamaan kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita itse, vaan tarvitsee niitä syömästämme ravinnosta. Vitamiinit vaikuttavat monipuolisesti sisäiseen ja ulkoiseen hyvinvointiin sekä henkiseen ja fyysiseen suorituskykyyn. Ne vaikuttavat esimerkiksi vastustuskykyyn ja aineenvaihduntaan, näkökykyyn, ihon normaaliin toimintaan sekä hiusten ja kynsien kuntoon.

Paras vitamiinien ja hivenaineiden lähde on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, sillä siitä saat myös esimerkiksi kuituja, rasvoja ja flavonoideja. Jos kuitenkin ruokavaliosi uhkaa kiireen keskellä tai esimerkiksi rajoitetun dieetin vuoksi jäädä yksipuoliseksi, voi laadukas vitamiinilisä olla tarpeen.

Vitamiinien puutostaudit ovat Suomessa harvinaisia, mutta vitamiineja voi saada suosituksiin verrattuna liian vähän. Vitamiinien saantia kannattaa tarkkailla, jos esimerkiksi syöt yksipuolisesti, laihdutat tai olet tiukalla kasvisruokavaliolla tai vegaani.

Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat elimistön eri toimintoihin. Esimerkiksi A-vitamiinin puute voi aiheuttaa hämäränäön heikkenemistä, ihon kuivumista, silmien valonarkuutta ja vastustuskyvyn heikkenemistä. B-ryhmän vitamiinien puutokset voivat puolestaan aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, iho-oireita sekä hermosto- ja muistioireita. Vitamiinien puutteellinen saanti ei välttämättä oireile näkyvästi joten sen diagnostiikka on haasteellista. Esimerkiksi pitkään jatkunut B12-vitamiiniin puutos voi aiheuttaa muistin heikentymistä ja keskittymisvaikeuksia tai hermosto-oireita.

Alla olevalta videolta saat runsaasti tietoa B12-vitamiinista ja esimerkiksi sen puutosoireista. Katso video!

Jos sinulla on oireita, joiden uskot liittyvän vitamiinien tai hivenaineiden puutokseen, syö monipuolisemmin. Ravitsemusalan ammattilainen osaa myös arvioida ruokavaliosi koostumuksen ja sen, tarvitsetko mahdollisesti ravintolisää. Apteekin asiantunteva henkilökunta osaa myös auttaa juuri sinun tarpeisiin sopivan vitamiinilisän valinnassa.