18.4.2024

Migreenin Käypä hoito -suositus päivitetty – mitä uutta?

Edellisen kerran Migreenin Käypä hoito -suositus päivittyi 2015. Sen jälkeen migreenin hoito on mullistunut etenkin uusien estohoitomahdollisuuksien ansiosta. Edelleen migreeni on kuitenkin valitettavan alidiagnosoitu sairaus.

Migreeni on erittäin yleinen sairaus, jota esiintyy eniten työikäisillä1. Tuoreimman kansainvälisen Global Burden of Disease (GBD) -tutkimusraportin mukaan päänsärky onkin maailman toiseksi eniten toimintakykyä heikentävä sairaus alle 50-vuotiailla1,2.  Onneksi migreeninhoito on mullistunut viime vuosien aikana uusien hoitovaihtoehtojen myötä. Nyt myös kansallinen Käypä Hoito -suositus on päivitetty.

Päivitetty suositus korostaakin oikean diagnoosin ja nopean kivunlievityksen merkitystä. Matalan kynnyksen terveydenhuollon pisteenä, apteekilla voi olla merkittävä rooli mahdollisen migreenikon tunnistamisessa itsehoidon kipuhyllyllä. Parhaimmillaan itseään lääkitsevä migreenistä kärsivä henkilö ohjataan apteekista lääkärin vastaanotolle ja potilas saa sairauteensa oikean diagnoosin ja asianmukaisen hoidon.

Oikean diagnoosin merkitys

Migreeni jaetaan auralliseen ja aurattomaan päämuotoon, ja edelleen päänsärkypäivien kuukausittaisen lukumäärän perusteella episodiseen ja krooniseen migreeniin. Uusi Käypä hoito -suositus korostaa oikean diagnoosin merkitystä. Ymmärrys migreenikohtausten kulusta, niiden esiintymistiheydestä ja migreeniin liittyvistä muista oireista on oikean diagnoosin kannalta oleellista. Hyvä apuväline migreenityypin tunnistamiseen on yksinkertainen päänsärkypäiväkirja, jota myös apteekista voidaan tarjota asiakkaalle ylläpidettäväksi.

Tilaa apteekkiin päänsärkypäiväkirjoja tästä.

Nopea kivunlievitys

Migreenin kohtaushoidossa tavoitteena on nopea kivunlievitys. Kivun tulee helpottaa tai loppua kokonaan 2 tunnin kuluessa lääkkeen otosta ja hoitovasteen tulee kestää 24 tunnin ajan. Oikea lääke akuuttiin migreenikohtaukseen valitaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Valintaan vaikuttaa kivun alkamisajankohta, kivun voimistumisen nopeus, kohtauksen kesto, kivun voimakkuus sekä liitännäisoireiden ja pahoinvoinnin voimakkuus. Myös apteekissa voidaan itsehoidon kipuhyllyllä empivää asiakasta ohjeistaa kiinnittämään huomiota lääkkeen vaikutusnopeuteen, jos helpotusta tarvitaan nimenomaan päänsärkyyn.

Estohoito puolittaa migreenipäivät

Migreenin lääkkeellinen estohoito on aiheellista, jos migreenipäiviä on kuukausittain vähintään 2 tai 3, tai jos migreeni merkittävästi vaikeuttaa henkilön jokapäiväistä elämää. Migreenin estohoito aloitetaan perusterveydenhuollossa ja käytössä on perinteisiä, muihin käyttöaiheisiin alun perin kehitettyjä lääkkeitä.

Uudet, nimenomaan migreenin estohoitoon kehitetyt CGRP:n reittiä salpaavat estolääkkeet tulivat Suomen markkinoille 2019 alkaen ja niillä hoito voidaan aloittaa, jos migreenipäiviä on kuukaudessa 8 tai enemmän. Korvattavuuden saamiseksi tarvitaan neurologin B-lausunto ja hoitovastetta tulee seurata erikoissairaanhoidossa. Hyvänä hoitovasteena pidetään sitä, että lääkehoidolla migreenipäivien määrä puolittuu lähtötilanteesta. Myös estolääkkeen vasteen dokumentoinnissa päänsärkypäiväkirja on oiva apuväline.

Monet uusista estolääkkeistä ovat pistettäviä biologisia valmisteita. Potilaan tulisi saada käyttöopastus terveydenhuollosta, mutta joskus se jää uupumaan tai potilas ei enää muista ohjetta. Apteekissakin kannattaa muistuttaa pistosvideoihin tai -ohjeisiin tutustumista, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Tutustu päivitettyyn migreenin Käypä Hoito -suositukseen täältä

Kiinnostuitko aiheesta?

Tarjoamme napakkaa tietopakettia apteekin farmaseuttiselle henkilöstölle päänsärystä ja migreenistä. Tietoisku voidaan toteuttaa helposti vaikkapa apteekin kahvihuoneessa. Nykäise Tevan edustajaa hihasta ja sovi info teillekin!

MULTI-FI-01292-4-24

Heidi Ikonen

Liiketoimintajohtaja, Innovatiiviset lääkkeet & Geneeriset

Farmasian ammattilainen lääketeollisuudessa jo yli 15 vuoden ajan. Onnistuneen lääkehoidon puolesta puhuja. Vapaa-ajalla innostun joukkueurheilusta ja perheen kanssa puuhailusta.

  1. Abbafati C, Abbas KM, Abbasi-Kangevari M, Abd-Allah F, Abdelalim A (2020) Abdollahi M et al Global burden of 369 diseases and injuries in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. Lancet 396(10258):1204–1222. http://www. thela ncet. com/ artic le/ S0140 67362 03092 59/ fullt ext.. Cited 2023 Apr 2.
  2. Steiner TJ, Stovner LJ, Vos T, Jensen R, Katsarava Z Migraine is first cause of disability in under 50s: will health politicians now take notice? ; https://doi.org/10.1186/s10194-018-0846-2. Cited 2023 Apr 2.