Flunssa eli nuhakuume on lasten yleisin sairaus. Se on useimmiten rinoviruksien aiheuttama tauti. Aiheuttajia tunnetaan kuitenkin useita kymmeniä ja niiden esiintyvyys vaihtelee hieman vuodenaikojen mukaan. Etenkin pienet lapset ja päivähoidossa olevat voivat sairastaa flunssan melkein kymmenen kertaa vuodessa!
Pienet ja suuret flunssapotilaat läheisineen ovat tuttu näky apteekissa ympäri vuoden. Oireet ovat hyvin tyypilliset: kuumetta, kurkkukipua, nenä vuotaa ja yskäkin vaivaa. Osalla saattaa olla myös lihaskipuja, silmäoireita ja äänen käheyttä. Tyypillisesti tauti kestää kokonaisuudessaan noin viikon, vaikka joskus yskä saattaa jatkua useitakin viikkoja. Tauti ei ole yleensä onneksi vaarallinen, mutta kuormittaa niin potilasta kuin koko perhettäkin.
Hoidetaan kunnolla
Valitettavasti mitään parantavaa hoitokeinoa tai yksittäistä ihmeitä tekevää valmistetta ei nuhakuumeeseen ole. Hoitokeinot valitaan oireiden kirjon ja voimakkuuden perusteella. Tavallisessa nuhakuumeessa antibiooteista ei ole hyötyä. Taudin itämisaika on muutama vuorokausi ja tartuttavuus pahinta taudin alkuvaiheessa. Niin ikävää kuin se onkin, niin nuhakuume on helposti koko perheen yhteinen riesa. Tämä tulisi ottaa apteekissa huomioon neuvontaa annettaessa.
Pienen flunssapotilaan – ja oikeastaan koko perheen – lääkkeettömään hoitoon kuuluu lepääminen. Aika parantaa. Jos vointi sallii, niin tavanomaiset arkiaskareet ovat sallittuja, mutta mihinkään suurempaa urheilusuoritukseen ei tule ryhtyä. Nyt on lupa levätä ja katsoa monta jaksoa piirrettyjä samalla kun nauttii tarjolle tuodusta mieluisista herkuista!
Flunssapotilaan tukkoista nenää kannattaa hoitaa nenän limakalvojen verisuonia supistavilla valmisteilla. Vuotava nenä tekee olon tukalaksi ja niistämisen myötä nenäpielet myös haavautuvat sekä kipeytyvät helposti. Yötä vasten otettu annos helpottaa myös nukahtamista ja nukkumista. Vauvoilla kannattaa käyttää kosteuttavia nenätippoja sekä nenäimuria, jotta poskiontelot saadaan avattua ja puhtaammiksi.
Kuumetta ja yleistä kipuilua alentavia särkylääkkeitä kannattaa myös käyttää, mutta niiden valinnassa tulee olla tarkkana. Farmasistin kannattaa aina varmistaa, että pikkupotilas saa varmasti oikean painonmukaisen annoksen eikä käytössä ole vahingossa päällekkäisiä lääkkeitä tai hoidollisia vasta-aiheita. Parasetamolivalmisteet ovat lapsilla ensisijaisia johtuen niiden paremmasta siedettävyydestä. Nestemäiset valmisteet tai suussa liukenevat makuaromia sisältävät tabletit ovat helppoja antaa pienemmillekin lapsille.
Kurkkukipua on käytännössä mahdotonta saada kokonaan pois, mutta onneksi olo voidaan tehdä siedettävämmäksi. Paikallisesti kipualueeseen vaikuttava imeskeltävä tulehduskipulääke kannattaa valita vanhemmille lapsille. Hieman nuoremmille voi valita puuduttavaa lääkeainetta sisältävän valmisteen. Tavalliset nielaistavat tulehduskipulääkkeet sekä suun limakalvoille annosteltu ruokaöljykin auttanee hieman.
Yskänlääkkeitä ei suositella enää etenkään lapsille. Niiden teho on vaatimaton ja ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Kuivan yskän hoitoon voi kokeilla ottaa lusikallisen hunajaa. Limaista yskää voi jouduttaa nauttimalla tavallista enemmän nesteitä.
Varaudu väistämättömään
Flunssaa voi myös yrittää ehkäistä. Parasta olisi välttää tautia potevia, mutta sairastuneen lapsen huoltajilla tämä lienee käytännössä mahdoton tehtävä. Lasten kanssa olisi hyvä jäädä kotiin eikä viedä puolikuntoista lasta päiväkotiin. Käsien peseminen saippualla ja vedellä on hyvä lähtökohta – olipa tautia tai ei. Sairastuneen tulisi yskiä ja niistää muut huomioon ottaen.
Erilaisten valmisteiden puolueeton tieteellinen näyttö nuhakuumeen hoidossa tai ennaltaehkäisyssä on valitettavasti heikohkoa. Sinkki riittävän suurina annoksia voi lyhentää flunssan kestoa, mutta valitettavasti valmisteet ovat tarkoitettu lähinnä aikuisille tai nuorille. Valkosipulistakin voi olla hyötyä – vaikkakin pidän mahdollisena, että sen todellisena vaikutusmekanismina on muiden ihmisten kaikkoaminen lähettyviltä!
Lopuksi
Tärkeää on hoitaa oireenmukaisesti niin pienet kuin isotkin potilaat eli käytännössä koko perhe. Neuvonnan yhteydessä farmaseutin kannattaa antaa vinkkejä, kuinka flunssaa voisi yrittää ennaltaehkäistä tai ainakin kuinka varautua jo valmiiksi seuraavaan flunssakertaan. Lääkkeiden ikä- ja painorajoja tulee aina noudattaa!
Tee ainakin nämä:
✔ esittele oirekuvan perusteella kaikki oleelliset hoitokeinot
✔flunssa on koko perheen riesa – huomioi muiden perheenjäsenten tarpeet
✔kerro kuinka flunssaa voi yrittää välttää ja kuinka varautua väistämättömään
NPS-FI-00164-05-2023