Muistin ja jaksamisen tueksi

Betolvex B12-vitamiinit

Tiesitkö, että Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan B12-vitamiinia? Sen saanti on turvattava ruokavaliolla tai ravintolisällä.

B12-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, jota tarvitaan kehon eri solujen normaaliin toimintaan, kasvuun ja erikoistumiseen. Sen riittävä saanti on edellytyksenä hermoston normaalille toiminnalle.   Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia ja sen saanti on turvattava ruokavaliolla tai vitamiinilisällä.

B12-vitamiinia saadaan yleisesti vain eläinperäisestä ravinnosta. Punainen liha, sisäelimet, maitotuotteet, kananmuna ja kala ovat B12-vitamiinin luonnollisia lähteitä.

B12- vitamiinin puutoksen tyypillisemmät oireet ovat erityyppiset hermoston oireet, kuten esim. lihasheikkous sekä muistin ja tunnon häiriöt sekä anemia.

Jos huomaat häiriöitä keskittymiskyvyssäsi tai muistissasi, saatat kärsiä B12-vitamiinin puutteesta. B12-vitamiinin puutos voi johtua monesta eri syystä, yleisimpänä ikääntymisen myötä johtuva B12-vitamiinin imeytymisen heikkeneminen. Myös kasvissyöjille ja erityisesti vegaaneille päivittäinen B12-vitamiinilisä ruokavaliossa on erittäin tärkeä, sillä B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta.

Lisäksi B12-vitamiinin imeytymisen tiedetään heikentyvän metformiinia käyttävillä 2-tyypin diabeetikoilla. Myös eräiden muiden lääkeaineiden tiedetään vaikuttavan B12-vitamiinin imeytymiseen; esimerkiksi mahan happamuuden säätelyyn eli närästykseen vaikuttavat protonipumpun estäjät, kuten omepratsoli ja esomepratsoli voivat heikentää B12-vitamiinin imeytymisprosessia.