6.4.2020

Lääkejakelu selvisi ensikoetuksesta – saatavuustilanne vaatii yhä tarkkaa seurantaa

Kriisitilanteesta huolimatta lääkkeiden saatavuus on säilynyt hyvänä. Karussa tilanteessa kansainvälinen yhteistyö ja ymmärrys vahvistuvat.

Lääkejakelu on palannut normaaliksi viimekuisen hetkellisen kysyntäpiikin jälkeen. Maaliskuussa päivittäiset toimitukset tukuista apteekkeihin yli kaksinkertaistuivat, mikä aiheutti hetkellisesti suuria haasteita.

Lääketukuissa oli varastoa, mutta toimitukset apteekkeihin viivästyivät. Paikoitellen apteekeissa oli niin kiireistä että hyllyjä ei ehditty täydentää. Lääkkeiden toimitusketju maassamme oli kovassa testissä. Kaikki osalliset joutuivat venymään, kannattelemaan järjestelmää ja harjoittelemaan kärsivällisyyttä.

Kuten aina, asiakkaiden tarpeet olivat etusijalla. Nyt tukkujen toiminta on jälleen sujuvaa ja apteekeissa on osittain jopa tavallista hiljaisempaa. Paluu normaaliin tapahtui asteittain. On aika arvioida tapahtunutta ja ottaa oppia vastaisuuden varalle.

Yhteiskunnallisesti poikkeustila kuitenkin jatkuu ja olemme varautuneet kasvavaan kysyntään. Päivitimme kysyntäennusteemme maaliskuun kysyntäpiikin aikana ja seuraamme tilannetta herkällä tuntumalla.

Yhteinen selkeä tavoite

Tilanne on kaikkialla Euroopassa samankaltainen. Eri maat kulkevat vain eri vaiheissa. Yhteistyö tehtaidemme ja ostotoimintomme kanssa on tiivistä ja hyvää. Kaikki keskittyvät lääkkeiden saatavuuden turvaamiseen.

Kriisi yhdistää kollegoita ja tuo meitä lähemmäs toisiamme. Olemme kotitoimistoiltamme yhteydessä kollegoihin muun muassa Saksassa, Espanjassa ja Italiassa. Työskentely on tehokasta ja järjestelmät toimivat. Vaikka tilanne kotitoimistoissa vaikuttaa normaalilta, kriisitietoisuus on korkealla. Meitä tarvitaan ja voimme auttaa. Tavoite on yhteinen ja selkeä.

Lue myös: Koronavirus näkyy lääketuotannossa jälkikäteen – jos näkyy
Lue myös: Lääkkeiden toimituskatkot puhuttavat

Tehtaamme Euroopassa käyvät täydellä kapasiteetilla, vuoroja on lisätty ja raaka-ainevarastoja täydennetään normaalisti. Esimerkiksi tehtaamme Zaragozassa Espanjassa on käynnissä ympäri vuorokauden. Ostotoimintomme seuraa saapuvia toimituksia ja kartoittaa vaihtoehtoisia lähteitä vastaisuuden varalle. Kysyntäpoikkeamiin on myös toistaiseksi pystytty vastaamaan normaalisti.

Rajanylitykset toimivat

Lääkkeet liikkuvat rajojen yli Euroopassa, vaikka pieniä viiveitä on. Rinnakkaislääketeollisuuden aloite vihreistä rajanylityslinjoista lääkkeille on toteutunut. Lääkkeiden ja raaka-aineiden kulkua kuitenkin seurataan päivittäin ja mahdollisiin esteisiin puututaan. Katse on siirtynyt mannertenvälisen liikenteen turvaamiseen ja maiden väliseen yhteistyöhön.

Viranomainen on tiivistänyt yhteistyötä alan toimijoiden kanssa ja tätä kautta välittyvä tilannekuva on rauhoittava. Maaliskuun kysyntäpiikki osoitti, että yllättäviä tilanteita saadaan hallintaan.

Elämme kuitenkin erittäin poikkeuksellisia aikoja. Tilanne vaatii jatkuvaa seurantaa, priorisointia ja viranomaisten kautta tapahtuvaa koordinointia.
Lääkkeiden velvoitevarastointi antaa tietyissä kriittisissä lääkkeissä meille ylimääräisen 3-10 kuukauden puskurin. Velvoitevarastoja otetaan tarvittaessa käyttöön yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Oppi tulevaan

Menneet viikot ovat osoittaneet että ennakointi ja aktiivinen puutteiden esiin nostaminen auttaa löytämään myös tarvittavia ratkaisuja. Ratkaisut eivät ole aina täydellisiä, mutta usein oikean suuntaisia.

Avoimuus synnyttää luottamusta ja toimivia ratkaisuja. Jos kriisitilanteesta voi nähdä jotakin hyvää, niin toimintamme arvot ja prioriteetit kirkastuvat – otetaan ainakin nämä asiat omaksemme, kun palaamme tavalliseen arkeen.

Liisa Rautiala

Associate Director Portfolio, Business Development and Supply Chain