6.5.2025

Kestävä lääkeneuvonta: kuinka voimme vähentää lääkkeiden ympäristökuormaa?

Lääkeneuvonta on apteekkien tärkein tehtävä. Siksi apteekki on asiakkaalle paras paikka oppia lääkehoidostaan ja lääkkeiden oikeasta käsittelystä.

Hyvin toteutettu lääkeneuvonta parantaa potilasturvallisuutta ja edistää lääkkeiden oikeaa ja tehokasta käyttöä. Mutta olisiko reseptilääkkeen toimitustilanteessa tai itsehoitopuolella mahdollista tuoda esiin myös ympäristönäkökulmaa? Kestävä lääkkeiden käyttö on konkreettinen ympäristöteko, se vähentää lääkejätteen määrää ja suojelee luontoa.

Kuinka lääkkeet päätyvät ympäristöön?

Lääketuotantoa pidetään usein ympäristön lääkejäämien pääasiallisena lähteenä. Lääketuotantoa ohjaavien tiukkojen ympäristöstandardien ansiosta suurin osa luontoon päätyvistä lääkejäämistä aiheutuu kuitenkin länsimaissa lääkkeiden normaalista käytöstä1. Lääkeaineet päätyvät jätevesiin virtsan, ulosteen ja pesuveden kautta. Myös käyttämättömät ja kierrättämättömät lääkkeet, eläinten jätökset sekä karjalanta ovat ongelmallisia. Vaikka jäteveden käsittelyllä voidaan poistaa osa jäämistä, lääkeaineiden kemiallinen ja metabolinen stabiilisuus vaihtelee, eikä täydellisiä keinoja niiden poistamiseksi vielä ole.

Lääkejäämien reitit ympäristöön

Kuva 1 Lääkeainejäämien reitit ympäristöön. Nuolien paksuudet ilmaisevat kuinka merkittävästä lähteestä on kyse. 2

Vastuullinen lääkeneuvonta on myös kestävää

Rationaalinen lääkehoito on vaikuttavaa, turvallista, laadukasta, yhdenvertaista ja taloudellista. Se toteutuu, kun potilas saa oikean lääkkeen oikealla annoksella.3
Lääkärillä on vastuu lääkkeen määräämisestä, mutta lääkeneuvonnan kohdalla esiin astuu apteekkien asiantuntijuus.

Lääkeneuvontaan on helppoa tuoda ympäristönäkökulmaa jo pienillä yksityiskohdilla

  1. Järkevän pakkauskoon valinta ja kierrätysohjeistus4.
    Hoidon alussa kannattaa toimittaa pienempiä pakkauksia lääkitysmuutosten varalta. Ohje ylijäämälääkkeiden hävittämiseen on erinomainen muistutus asiakkaille, sillä joskus esimerkiksi kuurin kesto ja pakkauskoko eivät vastaa toisiaan.
  2. Lääkevoiteiden käytön ohjeistaminen
    Lääkevoiteiden käyttöön kannattaa antaa tarkempia ohjeita. Voiteen levityksen jälkeen kädet pyyhitään ensin paperiin. Vasta tämän jälkeen kädet pestään. Paperi heitetään sekajätteeseen, jotta valmistetta päätyy vähemmän luontoon. Jo pienillä arkipäivän toimenpiteillä on merkitystä.
  3. Pakkausmateriaalien kierrätys
    Kun lääkkeiden primääripakkaukset kierrätetään oikein, on vaikea sanoa, onko muovi vai alumiini kestävyyden kannalta parempi vaihtoehto. Suurempi haaste on, että muovin kierrätysaste Suomessa on vain vajaa 30 %8, eli molempia pakkauksia päätyy sekajätteen kautta kaatopaikoille, jossa ne hajoavat hyvin hitaasti.

    – Pelkästään muovia sisältävät pakkaukset (polyeteeni, polypropeeni) sekä polyvinyylikloridi (PVC) -alumiiniyhdistelmä läpipainopakkaukset kierrätetään muovinkeräykseen5, 6, 7.
    – Täysin alumiiniset läpipainopakkaukset lajitellaan metallinkeräykseen.
    – Lasipurkit kierrätetään lasinkeräykseen.

  4. Annosjakelupalvelun hyödyt
    Annosjakelupalvelun käyttö voi olla joillekin potilaille järkevä vaihtoehto niin hoidon kuin kestävyyden näkökulmasta. Lääkehoidon alkuvaiheessa muutokset ovat yleisiä, ja johtavat yleensä avattuihin, vajaisiin lääkepakkauksiin.9 Tutkimusten mukaan annosjakeluun siirtyminen vähentää lääkkeiden kulutusta sekä yksittäisten, iäkkäille sopimattomien lääkkeiden käyttöä.9

Lääkkeiden kierrätys

Suomessa vanhentuneet ja tarpeettomiksi käyneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Apteekin sijaan tarpeettomia tai vanhentuvia lääkkeitä päätyy kuitenkin yhä edelleen viemäriin ja sekajätteeseen tai niitä säilötään kotona. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kyselytutkimuksen (2024) mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista 28 % ei palauta tarpeettomia tai vanhentuvia lääkkeitä apteekkiin.10    Toisaalta osa kuluttajista palauttaa apteekkiin lääkkeiden lisäksi myös ravintolisiä, vitamiineja ja perusvoiteita, vaikka näiden hävitys sekajätteen kautta olisi mahdollista.

Kuluttajien tietämyksessä on edelleen puutteita, ja apteekkien rooli viestin viejänä on tärkeä. Apteekissa käytyjä keskusteluja voi ohjata kohti kestävyysnäkökulmaa niin itsehoidossa kuin reseptintoimituksessa. Asiakasta voi muistuttaa käyttämättömien lääkkeiden kierrätyksestä ja rohkaista lääkekaapin säännölliseen läpikäyntiin.

Vastuullinen lääkehoito on yhteistyön tulosta

Vastuullisen, kestävän ja rationaalisen lääkehoidon toteutuminen on yhteistyön tulosta.
Lääkeyrityksenä me Tevalla huolehdimme, että lääkkeistä on tarjolla tarkoituksenmukaisia vahvuuksia ja pakkauskokoja. Olemme myös sitoutuneita vähentämään valmistamiemme lääkeaineiden ympäristövaikutuksia.

Vaikka lääkkeiden käyttäjä viime kädessä vastaa lääkehoidon toteutuksesta, lääkkeiden säilytyksestä ja kierrätyksestä, on apteekilla tärkeä rooli varmistaa, että asiakkaalla on riittävästi motivaatiota ja tietoa toimia oikein.

Me Tevalla haluamme olla apteekkien arjen kumppani. Mieltä askarruttavissa tuotekysymyksissä Tevan tuoteinfo ja edustajat ovat aina käytettävissäsi.

Kestävän lääkeneuvonnan ABC

  • Järkevä pakkauskoon valinta: Aloitus pienellä pakkauskoolla
  • Muistuta oikeasta annoksesta niin resepti- kuin itsehoitopuolella
  • Keskustele pakkaustyypin valinnasta ja kierrätyksestä
  • Lääkevoiteiden käytön ohjeistus: pyyhi ylijäämävoiteet paperiin ennen pesua
  • Mainitse annosjakelun hyödyistä
  • Muistuta asiakasta ylijäämälääkkeiden palauttamisesta apteekkiin

 

COB-FI-00080-3-25

Sandra Kontola

Associate Director Portfolio Product Management EU

Proviisori, joka työskentelee Tevan Euroopan tuotelanseerausten parissa. Vuosien työkokemus projektinhallinnasta ja tuotearvioinneista lääketeollisuudessa on kertynyt niin Pohjoismaisista markkinoista kuin Euroopan tasolta. Vapaa-aika kuluu koiraharrastusten ja talviurheilulajien parissa.

  1. Euroopan komission tiedonanto ympäristössä oleviin lääkeaineisiin, 2019 (EUR-Lex). EUR-Lex – 52019DC0128 – EN – EUR-Lex
  2. Boxall, A.B.A. (2004). The environmental side effects of medication. EMBO Reports, 5, 1110-1116. Käännös: Louhisalmi, M., Alajärvi, L., Timonen, J., & Martikainen, J. (2020). Suomalaiset palauttavat lääkejätteen apteekkiin – kyselytutkimus käyttämättömien ja vanhentuneiden lääkkeiden hävityskäytännöistä aikuisväestölle. Dosis, 3/2020.

    https://dosis.fi/wp-content/uploads/2020/09/384-Dosis_3-2020_Louhisalmi.pdf
    The environmental side effects of medication – PMC 

  3. Sosiaali- ja terveysministeriö: Lääkehoito ja lääkehuolto. https://stm.fi/laakehoito#:~:text=turvallisena%20tai%20kustannusvaikuttavana.-,Rationaalinen%20l%C3%A4%C3%A4kehoito,%2C%20laadukasta%2C%20yhdenvertaista%20ja%20taloudellista 
  4. J.Salimäki, V.Kujala (2016). Voiko lääkejätteen määrää vähentää? Sic! 03/2016. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/144903/Voiko%20l%c3%a4%c3%a4kej%c3%a4tteen%20m%c3%a4%c3%a4r%c3%a4%c3%a4%20v%c3%a4hent%c3%a4%c3%a4_%20-%20Sic%21.pdf?sequence=1&isAllowed=y 
  5. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Jäteopas: Läpipainopakkauksen ja tablettipakkauksen lajitteluohje. Läpipainopakkaus, tablettipakkaus – HSY 
  6. Pirkanmaan Jätehuolto Oy, lajitteluohje: Läpipainopakkaus, lääketabletit ja kapselit. Läpipainopakkaus, lääketabletit, kapselit | Pirkanmaan Jätehuolto Oy 
  7. Lounais-Suomen jätehuolto, Jätteiden ABC: lääkepakkaus. Lääkepakkaus – Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
  8. Sumi Oy (2024, 12. joulukuuta). EU:n asettama 50% muovipakkausten kierrätystavoite voidaan saavuttaa vuoteen 2027 mennessä. https://sumi.fi/2024/12/12/eun-asettama-50-muovipakkausten-kierratystavoite-voidaan-saavuttaa-vuoteen-2027-mennessa/#:~:text=Suomen%20muovipakkausten%20kierr%C3%A4tysaste%20on%20viime,50%20prosentin%20tavoitteesta%20vuodelle%202025. 
  9. Sinnemäki, J. (2020). Automated dose dispensing service for primary care patients and its impact on medication use, quality and safety. Helsingin yliopisto. https://helda.helsinki.fi/items/2dbbbf6d-3875-49bb-b6be-0b95ebf13621
  10. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Lääkejätteen hävittäminen: Monta tapaa hävittää lääkejätteet (vain yksi on oikea). https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vinkit-veden-ja-viemarin-kayttoon/laakejatteen-havittaminen/