24.9.2021

World Pharmacists Day – Maailman Farmasistipäivä

Kansainvälistä Farmasistipäivää vietetään vuosittain. Suomessa teemapäivä on laajennettu kansalliseksi Farmasiaviikoksi, mikä kertoo alan ammattilaisten arvostuksesta.

Suomessa apteekissa asiakasta palvelee aina koulutettu asiantuntija, joka antaa parhaan mahdollisen avun ja yksilöllistä lääkeneuvontaa. Tavoitteena aina on, että apteekista lähtee tyytyväinen asiakas.

Farmasistista on moneksi

Kun mainitsee olevansa koulutukseltaan farmaseutti, saattaa kuulla kysymyksen ”työskenteletkö apteekissa”?

Suomessa kaikki farmasistit ovat työskennelleet apteekissa vähintään opintoihin liittyvän harjoittelun ajan. Farmasisteista on kuitenkin moneksi ja meitä tapaa erilaisissa tehtävissä esimerkiksi lääketeollisuudessa, terveydenhuollon sektoreilla sekä opetuksen ja tutkimuksen parissa.

Teva Finlandin koko henkilökunnasta yli 30% on saanut farmaseuttisen koulutuksen ja meitä löytyy lähes joka osastolta. Suurin osa on työskennellyt apteekissa myös valmistumisen jälkeen.

Mikä apteekkityössä on parasta?

Kysyimme farmasisteiltamme mikä on ollut parasta apteekkityössä?

Ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi nousi asiakaspalvelu ja kokemus, että on saanut auttaa asiakasta. Eräs vastaaja tiivisti hienosti:

”Se tunne, kun on oikeasti helpottanut toisen elämää esimerkiksi selvittämällä lääkitykseen liittyvän pulman tai lisännyt asiakkaan uskoa asioiden järjestymiseen.”

Saimme myös hienoja kuvauksia apteekkimuistoista: Kertomuksia asiakkaiden auttamisesta, kun lääkitys on syystä tai toisesta epäonnistunut ja se on saatu korjattua farmasistin ammattitaidon avulla tai välittömällä yhteydenotolla terveyskeskukseen. Tapauksia, kun apteekissa on huomattu huonovointinen asiakas ja soitettu apua paikalle tai kun on kuultu saattohoitopotilaan omaista surussaan. Mieleen oli painunut myös asiantuntija-avun antaminen tuoreelle isälle, kun ostoslistalla oli äidin ja vauvan rintapumput, salvat ja D-vitamiinitipat.

Joskus on myös käynyt niin kivasti, että asiakas on tullut jälkeenpäin kiittämään avusta – ja se on tuntunut erityisen hyvälle ja sen myös muistaa pitkään. Usein tarinan loppu jää apteekkifarmasistilta kuitenkin kuulematta. Tästäkin syystä apteekkilaiset ovat oma päivänsä ansainneet.

Tehdään kaikki töitä onnistuneen lääkehoidon puolesta –  yhdessä rintamassa!

Tiesitkö?

  • Teva on farmaseuttien perustama yritys, joka juhlii tänä vuonna 120 – vuotispäiväänsä.
  • Tänään Teva on maailman suurin rinnakkaislääkkeiden ja lääkeaineiden (API) valmistaja.
  • Suomessa Tevalla työskentelee farmasisteja mm. logistiikan, portfolion, myynnin ja markkinoinnin sekä lääketieteelisissä ja laadunvarmistuksen tehtävissä.
  • Panostamme Suomessa vahvasti ratiopharm® tuotemerkin elinvoimaan ja tunnettuuden kasvattamiseen.

NPS-FI-00215-10-2023

Lue myös Heidi Ikosen artikkeli aiheesta: Lääke osana hoitopolkua

Lue artikkeli

Maarit Elg

markkinointipäällikkö

Kirjoittaja on koulutukseltaan farmaseutti ja työskentelee Tevalla markkinointipäällikkönä. Takana on yli 30 vuoden kokemus lääkealalta. Sydämen asiana on saada farmaseuttinen osaaminen näkyväksi.