Työtä onnistuneen lääkehoidon puolesta jo 120 vuotta

Maailman suurin lääkeaineiden ja rinnakkaislääkkeiden valmistaja Teva juhli vuonna 2021 120-vuotissyntymäpäiväänsä. Toiminta lähti liikkeelle lääketukkukauppana muulivetoisten kärryjen huolehtiessa logistiikasta vuonna 1901. Tänään Tevan lääkkeet kulkevat käyttäjilleen kontrolloiduissa olosuhteissa lentokoneiden, laivojen ja rekkojen kyydissä. Teva toimii vahvasti paikallisesti ja Suomessa myydyistä pakkauksista yli 97 % valmistetaan Euroopassa.

Teva – kansainvälisesti paikallinen

Teva aloitti toimintansa Suomessa pienimuotoisesti 2000-luvun alkupuolella. Läsnäolo vahvistui harppauksella vuonna 2010, kun Teva osti Suomessa jo vahvan aseman saavuttaneen saksalaisen ratiopharm – rinnakkaislääkevalmistajan. Toimintaa jatketiin ratiopharm-nimellä sen hyvän tunnettuuden ja vakiintuneen organisaation turvin. Tevan alkuperäislääkkeet sulautuivat osaksi toimintaa Suomessa vuonna 2011.

Teva jatkoi kasvuaan Euroopassa ostamalla paikallisia lääketehtaita. Suomen toimintaan vaikutti merkittävästi vuonna 2016 toteutunut islantilaistaustaisen Actavis – rinnakkaislääkeliiketoiminnan osto Allerganilta. Rinnakkaislääkkeiden lisäksi valikoima täydentyi kuluttajille tutuilla itsehoitovalmisteilla. Teva -yritysnimi otettiin käyttöön myös Suomessa syyskuussa 2019.

Tevan toiminta on maailmanlaajuista, mutta myös vahvasti paikallista. Toiminta Euroopassa perustuu paikallisten lääketehtaiden verkostoon. Suomessa myydyistä pakkauksista yli 97 % valmistetaan Euroopassa.  Myös suomalaisille tuttu ratiopharm – tuotemerkki on säilynyt useissa Euroopan maissa. Laadukkaita lääkkeitä/valmisteita edullisesti – lupaus voi hyvin ja vahvistuu edelleen – niin itsehoitovalmisteissa kuin rinnakkaislääkkeissä.

Suomessa tevalaisia on noin 70 ja pääkonttori sijaitsee Espoon Keilarannassa.

Tuotannon jakautuminen

Suomessa myydyistä pakkauksista yli 97 % valmistetaan Euroopassa*
(* 2022 ennuste, valmistusmaana käytetty bulkin (esim. tabletit) valmistusmaata.

Luonnolliset tavoitteet velvoittavat

Teva on hepreaa ja tarkoittaa luontoa. Nimi velvoittaa toimimaan. Teva on asettanut itselleen juhlavuonna 2021 uudet konkreettiset maailmanlaajuiset ympäristötavoitteet, joiden viitoittamat toimenpiteet jatkuvat vuoteen 2030. Tavoitteita ovat mm. kasvihuonepäästöjen systemaattinen vähentäminen nykyisestä, veden kulutuksen ja jätemäärän vähentäminen sekä energiatehokkuuden lisääminen.

Ympäristövaikutusten osalta merkitystä on myös korkealla eurooppalaisella valmistusasteella yli 97 % eurooppalaisen lainsäädännön vaikutuspiirissä.

Voit lukea enemmän Tevan ympäristöohjelmasta ja tutustua vastuullisuusraporttiin täällä: https://www.tevafinland.fi/yritys/ymparistovastuu/

Terveyttä maailmanlaajuisesti

Tevan olemassaolon tarkoitus on yksinkertainen: parantaa maailmanlaajuisesti ihmisten terveyttä ja tuoda hyvä lääkehoito mahdollisimman monen saataville. Tavoitteen siivittämänä on saavutettu jo paljon:

  • Noin 200 miljoonaa ihmistä kuudessa eri maanosassa käyttää Tevan lääkkeitä päivittäin
  • Lähes 3500 lääkkeen valikoima on yksi maailman laajimmista
  • Tevan valmisteita on saatavilla apteekeissa ja sairaaloissa noin 60 maassa

Lääkehoidon saatavuus on muutakin kuin logistiikkaa. Rinnakkaislääkkeiden edullisuus ja luoma hintakilpailu mahdollistavat yhä useamman hoidon toteutumisen ja tuovat yhteiskunnalle säästöjä muun muassa lääkekuluissa. Pelkästään viimeisen vuosikymmenen aikana rinnakkaislääkkeet ovat tuoneen satojen miljardien säästöt terveydenhoitokuluihin maailmanlaajuisesti.

Teva parantaa terveyttä myös päivittäisessä tutkimus- ja kehitystyössä 25 tutkimuskeskuksessa. Laadukkaiden ja edullisten rinnakkaislääkkeiden kehittämisen rinnalla Teva panostaa myös uusien alkuperäislääkkeiden kehitykseen. Alkuperäislääkkeissä on keskitytty terapia-alueisiin, joita ovat migreeni, kipu, keuhkosairaudet ja hermoston rappeutumissairaudet.

40 000 tevalaista palvelee 200 miljoonaa ihmistä päivittäin auttaen heitä hoitamaan paremmin terveyttään. Näin jatkuu 120 vuotta vanha perintö onnistuneen lääkehoidon puolesta.

 

MULTI-FI-00844-10-2022

Jenni Bäckström-Toivanen

OTC Marketing Manager & Brand Lead

Brändinrakennusta ja kaupallista tiedottamista kuluttajamarkkinoinnin saralla parikymmentä vuotta, josta lääketeollisuudessa vuodesta 2013. Vapaa-aikana toimin vapaaehtoisena kansainvälisyyskasvatustehtävissä. Kesällä minut löytää lenkkipolulta, talvella suksilta ja lomalla tien päältä.