11.6.2019 Kuiva iho

6 vinkkiä: ehkäise ihon ja hiusten kuivuminen talviaikaan

Iho kutisee, päänahka pistelee, hiukset ovat sähköiset? Talvikausi on rankkaa aikaa iholle ja hiuksille. Tee seuraavista tavoista rutiini jo syksyllä, niin selviydyt kuivasta kaudesta mahdollisimman helpolla.

1. Iho kutisee ja kiristää talvella? Vaihda ihonhoitotuotteita syksyllä

Talvella iho ja päänahka kuivuvat, sillä kuiva sisäilma imee ihosta kosteutta. Kuivumista voit ehkäistä huolehtimalla siitä, että kosteutta riittää.

Vaihda syksyn tullen ihovoiteesi kosteuttavampaan ja rasvaisempaan vaihtoehtoon. Jos käytät kesäisin geelimäistä puhdistusainetta, ota syksyllä tilalle hellävaraisempi puhdistusvaahto tai -maito. Vaihda myös suihkusaippua kevyeen perusvoiteeseen, joka on iholle hellävaraisempi vaihtoehto.

2. Atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi on säännöllinen rasvaus

Tiesitkö, että atooppisen ihottuman ensisijainen hoito on kuivien ihoalueiden säännöllinen rasvaus perusvoiteella 1-2 kertaa päivässä ja ihottuman jaksottainen paikallishoito kortikosteroideilla.  Atooppista ihottumaa sairastavan on oleellista käyttää sopivaa perusvoidetta säännöllisesti varsinkin talvisin, vaikkei ihottumaa olisikaan. Paras hoito kutinaan on ihottuman hyvä hoito!

3. Muista myös rasva – näin estät ihoa kuivumasta

Kun ihossa on vettä, tarvitset sen sitomiseen rasvaa. Perusvoiteet muodostavat ihon pintaan kalvon joka vähentää kosteuden haihtumista iholta.

Ota syksyllä kasvovoiteen tueksi ihoöljy. Voit sekoittaa sitä muutaman tipan kosteusvoiteeseen tai levittää sen kasvojen iholle kasvoveden jälkeen, ennen kosteusvoidetta.

Tee myös käsien ja vartalon rasvaamisesta päivittäinen tapa: rasvaa kädet aina käsienpesun jälkeen ja käytä riittävän rasvaista perusvoidetta suihkun jälkeen vähän kostealle iholle, näin tehostat kosteuden imeytymisen ihoon.

4. Terve iho ja hiukset? Muista syödä monipuolisesti

Ihosi ja hiustesi kunto riippuu myös paljon siitä, mitä syöt. Syö monipuolisesti täysjyväviljaa, kasviksia, proteiinin lähteitä ja maitotuotteita, niin varmistat, että saat riittävästi kehosi tarvitsemia rakennusaineita.

Varmista lisäksi, että ruokavaliossasi on runsaasti hyvien rasvojen lähteitä, jotka ovat tärkeitä sekä iholle että hiuksille. Tällaisia ovat esimerkiksi siemenet, pähkinät, mantelit, avokado, kala ja rypsi- sekä muut kasviöljyt.

5. Kosteuta sisältäpäin – nämä vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat ihon ja hiusten kuntoon

Kosmetiikalla ja hyvillä ihonhoitorutiineilla saat aikaiseksi pieniä ihmeitä, mutta taikuuteen nekään eivät pysty. Tietyt vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat ihon ja hiusten kuntoon. Jos näistä vitamiineista tai hivenaineista on pulaa, ei parhaastakaan kosteusnaamiosta ole hyötyä.

B2-vitamiini tukee ihon normaalia toimintaa. Hivenaineista hiusten, kynsien ja ihon kuntoon vaikuttavat etenkin sinkki ja B7-vitamiini eli biotiini. Varmista siis, että saat näitä vitamiineja tarpeeksi ruokavaliostasi, tai ota tarvittaessa ruokavalion tueksi vitamiinilisää.

6. Kuivuuko iho ja hiukset silti? kokeile näitä

Karbamidi eli urea on vettä sitova aine eli humektantti, joka kosteuttaa ihoa. Humektantit myös vähentävät tulehdusoireita ja parantavat ihon läpäisyestettä. Suurina pitoisuuksina karbamidi liuottaa keratiinia ja sopii siten kuivan, paksun sarveiskerroksen ohentamiseen. Karbamidi ei herkistä, mutta se saattaa aiheuttaa paikallista ohimenevää kirvelyä ja lämmön tunnetta ohuilla ihoalueilla. Voiteen levittäminen kostealle iholle vähentää kirvelyä. Apteekista löytyy karbamidia sisältäviä, tehokosteuttavia perusvoiteita.  Jos iho-oireet eivät helpota, kannattaa aina kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Kylmillä ilmoilla voit ottaa viikoittaiseen repertuaariisi myös syväkosteuttavat naamiot hiuksille ja iholle. Kasvojen tehokkaampaan kosteuttamiseen voit lisäksi kokeilla kosteuttavaa seerumia tai tehotippoja. Näissä erityisen hyviä kosteuttavia ainesosia ovat hyaluronihappo ja kollageeni, jotka sitovat kosteutta äärimmäisen tehokkaasti.

Lähde: Atooppinen ekseema: Käypä hoito-suositus, 09-2016. www.kaypahoito.fi
FI/OTC-CH/19/0020/2/19