Kipu ja särky

Lähes jokainen meistä kärsii jossain kohtaa elämää jonkinlaisesta kivusta tai särystä. Niiden tarkoitus on suojata elimistöä vahingoittumiselta. Särky voi olla luonteeltaan lievää tai vaikeaa, hetkellistä tai jatkuvaa.

Äkillinen eli akuutti kipu on yleensä seurausta äkillisestä sairaudesta, vammasta tai leikkauksesta. Kipu on usein merkki kudosvauriosta jossain päin kehoa, se voi olla seurausta esimerkiksi haavasta tai ruhjeesta.

Voimakkaan kivun vaikutukset elimistössä ovat pääosin negatiivisia ja esimerkiksi nostaa verenpainetta, supistaa verisuonia ja lisää sydämen työmäärää. Kipua tuleekin pyrkiä lievittämään mahdollisimman tehokkaasti.

Lyhytaikainen kipu ei yleensä aiheuta erityisiä toimenpiteitä. Mikäli kipu kuitenkin jatkuu voimakkaana useita päiviä, tai kipu esiintyy erityisesti tietyissä tilanteissa kuten rasituksessa, tai sen aiheuttajasta ei ole tietoa, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä kivun syitä.

Lääkkeetön hoito

Lähtökohtaisesti lääkkeettömät hoidot ovat kivun hoidon perusta. Keskeisiä hoitoja ovat oikea liikunta, terapeuttinen harjoittelu, kognitiivis-behavioraalinen terapia, kylmä- ja lämpöhoidot sekä transkutaaninen hermostimulaation TNS.

Lääkkeettömään hoitoon liitetään tarvittaessa lääkkeellinen hoito. Itsehoitolääkkeet ovat tarkoitettu vain kivun tilapäiseen hoitoon ja lyhytaikaiseen käyttöön. Jos oireet eivät helpota, on syytä hakeutua lääkäriin. Keskustele aina lääkärin tai farmaseuttisen henkilökunnan kanssa ennen lääkehoidon aloittamista.

 

MULTI-FI-00222-02-23

 

Lisätietoa kivusta ja särystä

Apua kipuun ja särkyyn

Ajankohtaista tietoa kivun ja säryn hoitoon