Kuivat silmät

Jopa 40 % suomalaisista kärsii kuivista silmistä jossain elämänsä vaiheessa. Kuivasilmäisyydessä silmän kyynelneste on epätasapainossa, mistä aiheutuu silmäoireita. Liiallinen kyynelten haihtuminen tai liian vähäinen eritys aiheuttaa kyynelnesteen väkevöitymisen, joka hohtaa silmän pinnan tulehdukselliseen tilaan ja aiheuttaa ärsytysoireita.

Miten kuivat silmät ilmenee?

Silmien kuivuus voi tuntua hiekan tunteena silmissä. Silmät saattavat punoittaa, kirvellä ja vuotaa. Niissä voi tuntua valonarkuutta, väsymystä ja polttelua. Kun kyynelkalvo kuivuu, silmän pintakerrokset voivat vaurioitua. Silmät rasittuvat ja näkö voi sumentua. Vaikka normaalisti silmän pinta on kostea, voi kuiva silmä vetistää kuivuuttaan.

Mistä kuivat silmät johtuu?

Silmien kuivumiseen on useita eri syitä. Syitä voi olla esimerkiksi kuiva huoneilma, ilmastointi, näyttöpäätteen tuijottaminen, tv:n katselu, lukeminen, pitkät auto- ja lentomatkat, pöly, tuuli, aurinko tai allergia. Myös ikääntyminen, hormonaaliset syyt, sairaudet, silmien taittovirheleikkaukset ja monet lääkkeet voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Tarkassa katselussa silmät kuivuvat helpommin, koska ne räpyttelevät tavallista harvemmin ja luomet eivät pääse levittämään kyynelnestettä silmien pinnalle kuten normaalisti. Myös Sjögrenin oireyhtymässä, diabeteksessä, nivelreumassa ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa kyyneleritys saattaa vähentyä. Taittovirheleikkausten jälkeen silmät ovat yleensä jopa kuukausia tavallista kuivemmat.

Mikä avuksi?

Onneksi kuivien silmien oireiden helpottaminen on melko helppoa. Kuivista silmistä kärsivän kannattaa välttää kuivia ja kuumia paikkoja sekä kasvoihin kohdistuvia ilmavirtauksia. Ilmankostutin saattaa lieventää oireita kotioloissa. Apteekista on saatavilla monia erilaisia voitelevia silmätippoja eli ”keinokyyneleitä” ilman reseptiä. Niitä on tarjolla pulloissa, pipeteissä, suihkeena tai geelin muodossa. Silmätipoissa löytyy myös yhdistelmäpakkauksia esimerkiksi taittovirheleikkausten jälkeen. Niissä on mukana viskositeetiltaan paksummat silmätipat yökäyttöön ja kevyemmät silmätipat päiväkäyttöön. Uudelleen suljettavat pipetit ovat hygieenisiä ja käteviä käyttää. Paras apu saadaan, kun silmätippoja käytetään ennakoivasti ennen oireiden alkamista, esim. jos tiedetään, että silmät kuivuvat aina näyttöpäätteellä työskennellessä tai vaikkapa lukiessa. Säilöntäaineettomat silmätipat sopivat niille, joilla on yliherkkyyttä säilöntäaineille. Ne soveltuvat erinomaisesti myös piilolinssien käyttäjille tai silloin, kun näkökyky ei saisi hämärtyä heti silmätippojen laiton jälkeen.

Useimmiten kuivasilmäisyys on vaaratonta, joskin epämiellyttävää. Silmälääkäriin on kuitenkin hakeuduttava, mikäli kuivasilmäisyys voi johtua yleissairaudesta tai lääkityksestä tai mikäli kosteuttavat silmätipat eivät auta oireisiin.

MULTI-FI-0003-09-22

Terveyskirjasto.fi
Suomen silmälääkäriyhdistys ry