Flunssa ja kuume

Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia ovat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Nuhakuumeet ovat yleisiä etenkin lapsilla. Lapsi voi sairastaa vuosittain jopa 5-10 nuhakuumetta ja aikuisella vastaava luku on 1-5.

Flunssa alkaa usein kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä. Oireet jatkuvat myöhemmin nuhan ja yskän oireilla. Flunssan oireet kestävät keskimäärin kymmenen päivää, mutta neljännes ihmisistä kärsii oireista jopa kolme viikkoa. Etenkin lapsilla saattaa nousta korkea kuume, aikuisilla olo voi tuntua kuumeiselta ja kehossa tuntua särkyä. Tyypillisimpiä flunssan oireita ovat tukkoinen nenä ja nuha, kuume, yskä ja kurkkukipu.

Flunssan oireiden lievittäminen

Nuhakuume

Nuhakuumeeseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää. Kipua ja särkyä voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä kuten ibuprofeenilla tai kuumetta alentavilla särkylääkkeillä kuten parasetamolilla. Parasetamoli ärsyttää vatsaa tulehduskipulääkkeitä vähemmän ja se sopii myös lapsille. Särkylääkkeiden annostelussa tulee aina noudattaa lääkepakkauksessa olevaa annosteluohjetta.

Kuumeisen vanhuksen ja lapsen riittävästä nesteensaannista on myös hyvä huolehtia. Apteekista saatavat nesteytysvalmisteet palauttavat elimistöstä hikoilun myötä poistuvia tärkeitä suoloja.

Nuha ja nenän tukkoisuus

Nuhan tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, eritys, kutina tai aivastelu. Tukkoisen nenän oireiden lievittämiseen on saatavilla puhdistavia, avaavia sekä kosteuttavia nenäsumutteita. Kysy apteekin farmaseutilta opastusta juuri sinun oireisiin sopivan nenäsumutteen valintaan ja käyttöön.

Yskä

Yskä voidaan jaotella kahteen eri tyyppiin, kuivaan ärsytysyskään ja limaiseen yskään. Yskäoireiden lievittämiseen on saatavilla ärsytysyskää hillitseviä sekä limaa irrottavia ja ohentavia yskänlääkkeitä.

Kurkkukipu

Flunssaan liittyvää kurkkukipua ja särkyä voidaan harkinnan mukaan lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Lisäksi voi kokeilla myös erilaisia puuduttavia tai tulehdusta lievittäviä imeskelytabletteja sekä lämpimiä juomia.

Lepo ja käsihygienia

Urheilua tai muuta raskasta fyysistä rasitusta on syytä välttää yleisoireiden kuten kuumeen ja yleisten särkyjen ajan. Tavallinen arkiliikunta ei vaikuta negatiivisesti paranemiseen, mutta on hyvä pitää huolta riittävästä levosta.

Flunssa tarttuu helposti pisaratartuntana tai käsien ja erilaisten pintojen välityksellä, joten käsien pesu ja fyysisen etäisyyden pitäminen on flunssa-aikana erityisen tärkeää.

Keskustelethan aina lääkärin tai farmaseuttisen henkilökunnan kanssa ennen lääkehoidon aloittamista.

MULTI-FI-00042-09-22

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta

Apua flunssaan ja kuumeeseen