Kurkkukipu

Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Kivut voivat olla moninaiset. Yleisimpiä kurkkukivun syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.

Flunssaan liittyvää kuumetta ja särkyjä voidaan harkinnan mukaan lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Kivut voivat olla moninaiset.

Tavallisen viruksen aiheuttaman nuhan tai muun nuhan yhteydessä nenä tukkeutuu ja suun kautta tapahtuva hengitys saattaa kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa.

Kurkkukipua voidaan harkinnan mukaan lisäksi yrittää lievittää imeskeltävillä tableteilla ja juomalla kuumaa.  Paikallisesti vaikuttavat itsehoitolääkkeet sisältävät tulehdusta lievittäviä, antibakteerisia, antiseptisiä ja/tai puuduttavia yhdisteitä.

Yleisimpiä kurkkukivun syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.

Useimmiten kurkkukipu johtuu virusinfektiosta. Viruksen aiheuttaman tai tavallisen nuhan yhteydessä nenä menee tukkoon ja hengitys vaikeutuu. Silloin hengitetään suun kautta ja kurkku kuivuu, mikä taas aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa. Virusinfektio paranee itsestään ajan kanssa.

Erittäin kova kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää saattaa olla yhteydessä viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin (”pusutauti”).

Bakteeritulehduksista tavallisin on nielurisatulehdus eli tuttavallisemmin angiina. Bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen tehoavat parhaiten antibiootit ja bakteerien kasvua estävät lääkkeet.

Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, yleisimmin tupakka, mutta myös pölyt ja kemikaalit, kuiva ilma tai äänen liikarasitus.

Kurkkukivun pitkittyessä ja silloin, kun oireet ovat kestäneet yli viikon, on aihetta hakeutua lääkäriin. Jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai voimakas toispuoleinen kurkkukipu, on vuorokauden sisällä syytä hakeutua hoitoon. Kurkun kipu voi säteillä myös korviin ilman, että varsinaista korviin liittyvää syytä löytyy.

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta:

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.