Yskä

Yskä voi pitkittyessään häiritä elämää ja vaikeuttaa esim. nukahtamista. Se voi kestää useita viikkoja. Yskä on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yleinen oire ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Flunssayskä paranee yleensä muutamassa viikossa mutta voi myös pitkittyä. Jos yskä vaivaa pidempään kuin 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Yskä voidaan jaotella kahteen eri tyyppiin, kuivaan ärsytysyskään ja limaiseen yskään.

Kuiva ärsytysyskä

Ärsytysyskän oireita ovat mm. kutina kurkussa ja/tai nielussa. Yskiessä ei irtoa tai erity limaa. Yskä kuulostaa kuivalta ja voi kestää viikkoja.
Apteekista on saatavilla yskänlääkkeitä ärsyttävän yskän oireiden lievittämiseen. Muun muassa dekstrometorfaani hillitsee kuivaa ja hakkaavaa ärsytysyskää. Lisäksi voi kokeilla myös kurkunpäätä rauhoittavia imeskelytabletteja. Ne helpottavat oloa, jos yskiminen häiritsee yöunta tai työntekoa.

Limainen yskä

Limaisen yskän oireisiin kuuluu sitkeä lima, joka nousee ylös yskiessä. Yskä on usein voimaikkain aamuisin. Siihen voi kuulua rohinaa yskiessä ja hengittäessä. Limainen yskä voi kestää useita viikkoja.

Limaa irrottavat yskänlääkkeet ohentavat ja irrottavat sitkeää limaa ja helpottavat sen poisyskimistä. Limaisen yskän lääkkeet eivät helpota yskänärsytystä, vaan niitä käytettäessä yskän määrä saattaa jopa lisääntyä limanirrotuksen myötä. Nesteiden nauttiminen tehostaa limaa poistavaa vaikutusta.

Vaikuttavina aineina limaa irroittavissa yskänlääkkeissä on mm. ambroksoli ja asetyylikysteiini. Yskänlääkkeitä on saatavilla apteekista useassa eri muodossa mm. nieltävinä kapseleina, poretabletteina ja nestemäisenä yskänlääkkeenä. Yskänlääkkeet eivät lyhennä flunssaa, mutta ne voivat helpottaa oloa ja yöllä yskimistä.

Milloin lääkäriin?

Jos yskään liittyy poikkeavaa hengenahdistusta, rintakipua, korkeaa kuumetta tai yleiskunnon selvää huononemista, tai jos yskökset ovat verisiä.

Jos yskä on jo paranemassa ja oireet yhtäkkiä pahenevat ja nousee korkeaa kuumetta.  Jos yskän syynä on vierasesine tai epäily vierasesineestä.

Muista kysyä apteekissa farmaseutilta neuvoa sinulle sopivan valmisteen valinnassa ja käytössä.

 

MULTI-FI-00037-10-22

www.yliopistonverkkoapteekki.fi

MULTI-FI-00037-9-20

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta: