Kurkkukipu

Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Kivut voivat olla moninaiset. Yleisimpiä kurkkukivun syitä ovat nielun tulehdukset ja flunssan yhteydessä nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.

Mistä kurkkukipu johtuu?

Useimmiten kurkkukipu johtuu virusinfektiosta. Viruksen aiheuttaman tai tavallisen nuhan yhteydessä nenä menee tukkoon ja hengitys vaikeutuu. Silloin hengitetään suun kautta ja kurkku kuivuu, mikä taas aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa. Virusinfektio paranee itsestään ajan kanssa.
Bakteeritulehduksista tavallisin on nielurisatulehdus eli tuttavallisemmin angiina. Bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen tehoavat parhaiten antibiootit ja bakteerien kasvua estävät lääkkeet.
Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, yleisimmin tupakka, mutta myös pölyt ja kemikaalit, kuiva ilma tai äänen liikarasitus.

Miten kurkkukipua voi lievittää?

Flunssaan liittyvää kurkkukipua ja särkyä voidaan harkinnan mukaan lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Lisäksi voi kokeilla myös erilaisia puuduttavia tai tulehdusta lievittäviä imeskelytabletteja sekä lämpimiä juomia.

Milloin lääkäriin?

Kurkkukivun pitkittyessä ja silloin, kun oireet ovat kestäneet yli viikon, on aihetta hakeutua lääkäriin. Jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai voimakas toispuoleinen kurkkukipu, on vuorokauden sisällä syytä hakeutua hoitoon.

Muista kysyä apteekissa farmaseutilta neuvoa sinulle sopivan valmisteen valinnassa ja käytössä.

MULTI-FI-00037-10-22

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta: