Nuha ja nenän tukkoisuus

Nuhan tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, eritys, kutina tai aivastelu. Tukkoisen nenän oireiden lievittämisessä on tärkeää osata valita sopiva valmiste juuri sinun oireisiin. Nenäsumutteiden valinnassa ja käytössä toimii hyvänä muistisääntönä: ”puhdista – avaa – kosteuta”.

Puhdistavat nenäsumutteet

Tukkoisen nenän tukihoitona kannattaa huolehtia, että nenän limakalvot pysyvät puhtaina. Tähän tarkoitukseen on saatavilla nenää huuhtelevia ja puhdistavia suolaliuosvalmisteita sekä huuhtelevia ja voitelevia dekspantenolisuihkeita. Nämä soveltuvat nenän limakalvojen puhdistukseen esim. pölystä allergeeneista tai karstasta. Alle 1-vuoden ikäisille lapsille voidaan käyttää fysiologista keittosuolaa sisältäviä nenätippoja tai -suihkeita.

Kun nenä on puhdas, avaavan nenäsumutteen vaikuttava aine pääsee paremmin imeytymään nenän limakalvoille helpottamaan nenän kautta hengittämistä.

Avaavat nenäsumutteet

Nenän tukkoisuutta voidaan lievittää nenään paikallisesti annosteltavilla, avaavilla nenäsumutteilla. Ne supistavat nenän limakalvon verisuonia ja vähentävät nenän ja nielun alueen limakalvojen turvotusta, jolloin nenän kautta hengittäminen helpottuu. Samalla myös nenän eritys vähenee.

Avaavien nenäsumutteiden käyttöä voi harkita ennen nukkumaan menoa, jolloin nuhapotilas saa todennäköisesti eheämmät yöunet. Myös päänsija kannattaa yön ajaksi nostaa vähän ylemmäksi. Tämä ehkäisee tukkoisuutta ja auttaa siihen, ettei nenän erite valu keuhkoihin ja aiheuta yskää.

Avaavat nenäsumutteet ovat itsehoitolääkkeitä ja ne sisältävät vaikuttavana aineena ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia. Valmisteet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen 5-7 vrk käyttöön ja niiden käyttörajoituksia on tärkeä noudattaa.  Kannattaa huomioida, että pidempään käytettyinä avaavat nenäsumutteet voivat aiheuttaa esimerkiksi nenän limakalvojen turvotusta ja kuivattaa liikaa nenän limakalvoja.

Kosteuttavat nenäsumutteet

Kun nenän limakalvot ovat kuivat ja rikki, nenän värekarvojen toiminta heikentyy. Kuivat limakalvot voivat olla silloin myös verestävät ja kivuliaat. Esimerkiksi dekspantenolia tai seesamiöljyä sisältävät tuotteet kosteuttavat ja voitelevat nenän kuivia limakalvoja.

Apteekista löytyy laaja valikoima tukkoisen nenän eri oireisiin kehitettyjä lääkkeitä ja valmisteita. Pitkällisen tukkoisuuden oireita voi myös helpottaa myös apteekista saatavalla nenähuuhtelukannulla. Muista kysyä farmaseutilta opastusta oikeanlaisen nenäsumutteen valintaan ja käyttöön.

Tarkempiin lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos itsehoito nenän tukkoisuuteen ja limakalvojen turvotukseen ei auta tai oireet jatkuvat pitkään.

 

MULTI-FI-00036-10-22

www.kaypahoito.fi

MULTI-FI-00036-9-20

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta: