3.1.2020 Flunssa ja kuume

Nenän kuivat limakalvot ja niiden hoito

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: nuhakuume, hengitystietulehdus, flunssa, lentsu… Joka tapauksessa kyseessä on ihmiskunnan yleisin sairaus.

Flunssan oireita ovat yskä, kurkkukipu, särky, nuha tai jopa kuume. Keskimäärin flunssa kestää 10 vuorokautta mutta pitkittyessään se voi jatkua jopa kolme viikkoa. Aikuiset kärsivät nuhakuumeesta yleensä muutaman kerran vuodessa mutta lapsilla flunssaa voi esiintyä moninkertaisesti useammin. Flunssan aiheuttavat virukset, joita tunnetaan jopa 200.  Virukset viihtyvät nenäeritteessä, josta ne kulkeutuvat pisaratartuntana tai sairastuneen henkilön käsien kautta toisen henkilön käsiin ja edelleen nenään. On tavallista, että flunssan ensioireita ovat nuha ja nenän tukkoisuus. Kun vetinen nenäerite muuttuu paksummaksi, on se yleensä merkki siitä, että taudista paraneminen on alkanut. Valitettavasti flunssaan tai viruksiin ei ole lääkettä mutta oireiden lievittämiseen löytyy useita keinoja.

Nenäsumutteet kosteuttavat nenän kuivia limakalvoja

Kun nenä on puhdas, avaavien lääkkeellisten nenäsumutteiden vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään paremmin ja tehokkaammin nenän limakalvoille. Suolaliuostipat ovat tähän soveltuvia hyviä ja luonnollisia flunssan tukihoitotuotteita. Niistä on apua myös silmien kosteutuksessa ja vaikkapa allergisen nuhan tukituotteina. Suolaliuostipat soveltuvat kaikenikäisille vauvasta vaariin.

Tukkoiseen nenään tarkoitetut avaavat nenäsumutteet ovat sen sijaan lääkkeitä ja niitä löytyy itsehoitovalmisteina apteekeista ilman reseptiä. Ne helpottavat nenän kautta hengittämistä ja tekevät siten olosta mukavamman. Hyvät unet ja lepo ovat tärkeitä toipumisen kannalta ja myös nukkuminen helpottuu, kun on helpompi hengittää. Vaikuttavista aineista esimerkiksi ksylometatsoliini supistaa paikallisesti limakalvon verisuonia ja nenän ja nielun alueen limakalvojen turvotus vähenee. Avaavat nenäsumutteet on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, tavallisimmin viidestä seitsemään päivään ja niiden käyttörajoituksia on tärkeää noudattaa. Avaavista nenäsumutteista löytyy myös lasten vahvuuksia perheen pienimpien vointia helpottamaan. Flunssan pitkittyessä myös mentolipohjaisista iholle levitettävistä voiteista voi olla apua – etenkin, jos nenäsumutetta on käytetty jo lääkkeessä mainitun enimmäisajan.

Muista myös hoitaa nenän limakalvoja voitelemalla dekspantenolia tai seesamiöljyä

Nenän terve limakalvo ja värekarvat toimivat suodattimina ulkoilman ja elimistön välillä. Avaavan nenäsumutteen käyttö, talvipakkaset, allergia, kuiva huoneilma, ilmastointi ja vaikkapa pitkät lentomatkat voivat kuivattaa nenän limakalvoja. Kun nenän limakalvot ovat kuivat ja rikki, nenän värekarvojen toiminta heikentyy. Kuivat limakalvot voivat olla silloin myös verestävät. Esimerkiksi dekspantenolia tai seesamiöljyä sisältävät tuotteet edesauttavat nenän limakalvojen parantumista. Dekspantenoli myös kosteuttaa nenän limakalvoja.

Tutustu apteekin flunssahyllyssä kokonaisvaltaiseen apuun kuivalle nenälle ja voi hyvin!

MULTI-FI-00007 08 22