Vatsavaivat ja suolisto

Vatsavaivat ovat hyvin yleisiä, noin 20 % suomalaisista kärsii jonkinlaisesta vatsavaivasta. Noin viidennes suomalaisista kärsii närästyksestä ja noin 10 % ummetuksesta. Vatsavaivat voivat häiritä elämää ja sosiaalisia tilanteita. Vatsavaivoja ovat esimerkiksi ripuli, ummetus, ilmavaivat, närästys ja turvotus.

Epäsäännölliset ruokailutottumukset, rasvainen ruoka, runsas kahvinjuonti ja stressi voivat ärsyttää vatsaa. Ruoansulatusvaivat voivat johtua huonosti pureskellusta ruoasta tai erilaisista ruoka-aineallergioista.

Närästys

Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana ja se liittyy usein ruokailuun ja voimistuu runsaan syömisen ja vatsaa ärsyttävien ruokien jälkeen. Närästykselle saattavat altistaa myös elintavat, ylipaino ja geenit. Lue lisää närästyksestä tästä.

Ummetus

Ummetuksesta on kyse, jos aikuisella suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa tai kivuliasta. Ummetukseen liittyy moninaisia syitä kuten elämäntavat, mahdolliset lääkitykset sekä eräät aineenvaihduntasairaudet. Lue lisää ummetuksesta tästä.

Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS)

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS eli Irritable Bowl Syndrome) on toiminnallinen vatsavaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Siihen liittyviä vatsavaivoja voi lievittää mm. oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla. Lue lisää ärtyneen suolen oireyhtymästä tästä.

 

MULTI-FI-00274-02-23

Itselääkitys (Ummetus ja närästys), käypä hoito-suositus, 2016
https://www.kaypahoito.fi/hoi50106

Ummetus, Terveyskirjasto, 2020
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00092&

Närästys, Terveyskirjasto, 2021
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00052
https://ibd.fi/