Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS)

Ärtyneen suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jonka syytä ei vielä toistaiseksi tiedetä. Se on yleinen vaiva, jota esiintyy ainakin 10 % suomalaisista. Se on kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä.

Oireet

Ärtyneen suolen oireyhtymään voi liittyä moninaisia oireita. Yleisiä oireita ovat:

 • Vatsakipu
 • Ripuli
 • Ummetus
 • Turvotus
 • Kaasun muodostuminen
 • Vatsakrampit

Oireet vaihtelevat ja aaltoilevat paljon: yhtenä päivänä saattaa kärsiä ummetuksesta ja seuraavana ripulista. Oireet voivat myös olla välillä poissa ja toisinaan taas vaivata enemmän. Yli puolella ruokailu pahentaa oireita ja usein oireet pahenevat iltaa kohti.

Tyypillistä ärtyvän suolen oireyhtymälle on, että esimerkiksi vatsakipu helpottaa vessakäynnin jälkeen. Toisaalta yleistä on myös tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivällä on tavallista enemmän myös muita oireita, kuten unihäiriöitä ja masennusta.

Itsehoito

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidon tavoitteena on vähentää vaivoja ja vaikuttaa täten elämänlaatuun. Lohdullista onkin se, että voi itse tehdä paljonkin oireiden lievittämiseksi. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa ja sen onkin todettu vähentävän oireita. Tärkein seikka on kuitenkin että löytää itselle sopiva ruokavalio. Moni saa avun varsinkin ilmavaivoihin ja vatsakipuun niin sanotusta FODMAP-ruokavaliosta, jonka tarkoituksena on välttää imeytymättömiä hiilihydraatteja.

Lääkehoito

Jos lääkkeettömät hoidot eivät riitä ummetusoireisiin, voi kokeilla apteekin itsehoitolääkkeitä, esimerkiksi makrogolia, kuituvalmisteita tai laktuloosia.

Ilmavaivoja voi yrittää helpottaa suolen nesteiden pintajännitystä alentavalla dimetikoni- tai simetikonilääkellä ja Ripulia hillitsemään voi käyttää väliaikaisesti loperamidia, jota saatavissa itsehoitolääkkeenä apteekista ripulin lyhytaikaiseen hoitoon.
Jos oireet jatkuvat vaikeina, lääkäri voi määrätä reseptilääkkeitä oireiden helpottamiseksi.

Milloin lääkäriiin?

Jos oireet ovat uusia ja haittaavia, on syytä hakeutua lääkäriin. Seuraavissa tilanteissa tulisi aina hakeutua lääkäriin:

 • Esiintyy myös muita oireita, esimerkiksi laihtumista ja väsymystä.
 • Ulosteessa on verta.
 • Suolen toiminta on hiljan muuttunut (ripulitaipumusta tai ummetusta) ja jatkunut muutamia viikkoja.
 • Suvussa esiintyy paksusuolen tai munasarjojen syöpää.
 • Vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta.

FODMAP –ruokavalio

FODMAP-ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa karsitaan tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien määrää. Siinä on tarkoitus rajoittaa vain niiden ruokien syömistä, joista vatsavaivat todennäköisesti johtuvat. Ruokavaliokokeilun tulisi kestää vähintään 4-6 viikkoa. FODMAP-ruokavalio lievittää ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviä oireita.

Mikä on FODMAP?

FODMAP-nimi tulee sanoista Fermentoituva, Oligosakkaridi, Disakkaridi, Monosakkaridi ja Polyoli. Nämä kaikki ovat huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen ja siellä suolibakteerit käyttävät niitä ravinnokseen jonka seurauksena syntyy runsaasti kaasuja.

Esimerkkejä FODMAP-hiilihydraateista:

 • Palkokasvit (linssit, pavut, herneet) ja sipulikasvit
 • Makeiset ja tuotteet, joissa ainesosina ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia
 • Vehnä, ruis ja ohra
 • Omena, päärynä, parsa, sienet

Myös kofeiini, voimakkaat mausteet, rasvainen ruoka ja leseet voivat aiheuttaa oireita.
Itselleen sopivan ruokavalion koostamiseen ja löytämiseen kannattaa perehtyä ja tarpeen vaatiessa käydä ravitsemusterapeutilla monipuolisen ja terveellisen ruokavalion takaamiseksi.

Itsehoitolääkitys käypä hoito-suositus
Lääkäriseura Duodecim
Terveyskirjasto
Apteekkariliitto
SIC!, Terveyskirjasto, Lääkärilehti

MULTI-FI-00119-10-20

Lisätietoa aiheesta

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.