Vatsavaivat ja suolisto

Lactulos ratiopharm 667 mg/ml

Lactulos ratiopharm on ummetuslääke. Se vaikuttaa pehmentämällä ulostetta ja kerää suoleen nestettä, mikä johtaa ulostamisen helpottumiseen.

Tuote-edut

  • Ummetuslääke
  • Hyvänmakuinen
  • Helppo annostella esimerkiksi juomaan sekoitettuna

Käyttötarkoitus

Lactulos ratiopharm sisältää laktuloosi-nimistä ulostuslääkettä. Se pehmentää ulostetta ja helpottaa ulostamista keräämällä suoleen nestettä. Lactulos ratiopharm -valmistetta käytetään ummetuksen hoitoon. Lue pakkausseloste huolellisesti. Itsehoitolääke.

Annostus

Lactulos ratiopharm voidaan ottaa kerta-annoksena kerran päivässä esimerkiksi aamiaisella, tai jaettuna kahteen annokseen. Muutaman päivän kuluttua aloitusannos voidaan muuttaa ylläpitoannokseksi hoitovasteen mukaan. Hoitovasteen ilmenemiseen saattaa kulua muutamia (2–3) päiviä. Annosta voidaan vaihdella yksilöllisen vasteen mukaan. Seuraavassa taulukossa on esitetty tavanomaiset annokset:

 

Aloitusannos päivässä Ylläpitoannos päivässä
Aikuiset ja nuoret 15–45 ml 15–30 ml
Lapset 7 -14 vuotta 15 ml 10–15 ml
Lapset 1 -6 vuotta 5–10 ml 5–10 ml
Alle 1-vuotiaat korkeintaan 5 ml korkeintaan 5 ml

Käyttö lapsilla: Laksatiiveja pitäisi käyttää lapsille, pikkulapsille ja vauvoille ainoastaan poikkeustapauksissa ja lääkärin valvonnassa. Älä anna Lactulos ratiopharm -valmistetta lapsille (alle 14-vuotiaille) neuvottelematta ensin lääkärin kanssa.

Lactulos ratiopharm voidaan ottaa liuottamattomana tai liuotettuna (esimerkiksi veteen, kahviin, teehen, mehuun, maitoon). Lactulos ratiopharm voidaan ottaa ruoan kanssa tai ilman. Valmisteen käytön aikana ei ole rajoituksia syömisen tai juomisen suhteen.

Ummetuslääkkeiden käytön yhteydessä sinun pitää juoda riittävä määrä nesteitä (1,5–2 l/vrk, vastaa 6–8 lasillista).

Laktuloosi

Älä käytä Lactulos ratiopharm -valmistetta, jos olet allerginen laktuloosille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle, sinulla on todettu perinnöllinen galaktoosin aineenvaihduntahäiriö (galaktosemia), sinulla on todettu suolitukos (muu kuin tavanomaisesta ummetuksesta johtuva) tai sinulla on todettu ruoansulatuskanavan puhkeama tai sen riski. Sinun ei pidä käyttää Lactulos ratiopharm –valmistetta, jos sinulla on galaktoosi- tai fruktoosi-intoleranssi, täydellinen laktaasin puutos tai glukoosi-galaktoosin imeytymishäiriö.

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. Lactulos ratiopharm -valmistetta voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Hoidon ensimmäisinä päivinä ilmenee usein ilmavaivoja. Nämä oireet katoavat yleensä muutamassa päivässä hoitoa jatkettaessa. Ripulia ja vatsakipuja voi esiintyä etenkin suurilla annoksilla. Tällöin annosta tulisi pienentää.

Yleisiä haittavaikutuksia voivat olla ripuli, ilmavaivat, pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu tai korkea veren natriumpitoisuus (ns. maksaenkefalopatian hoidon yhteydessä).

Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane muutaman päivän jälkeen tai se huononee.

 

MULTI-FI-01152 10 23