11.6.2019 Kipu ja särky

Kipu ja sen itsehoitoon tarkoitetut yleisimmät lääkeaineet

Tiesitkö, että kipuaistimuksen tarkoitus on suojata elimistöä vahingoittumiselta? Kipu on usein merkki kudosvauriosta jossain päin kehoa, ja se voi olla seurausta esimerkiksi haavasta tai ruhjeesta. Kiputila voi myös alkaa ilman selkeää laukaisevaa syytä, kuten esimerkiksi migreenikohtauksessa.

Voimakkaan kivun vaikutukset elimistössä ovat kuitenkin pääosin negatiivisia.  Kipu nostaa verenpainetta, supistaa verisuonia, lisää sydämen työmäärää ja voi myös huonontaa hengityksen toimintaa.  Huonokuntoiselle tai sairaalle ihmiselle kivun aiheuttamat muutokset voivat olla kohtalokkaita. Kipua tuleekin pyrkiä lievittämään mahdollisimman tehokkaasti.

Lyhytaikainen kipu ei yleensä aiheuta erityisiä toimenpiteitä, ja sitä voidaan hoitaa tehokkaasti tilanteesta riippuen hieronnalla, lämpö- tai kylmäterapialla, levolla sekä kipulääkkeillä, joita saa apteekista joko lääkärin määräämänä tai ilman reseptiä.

Mikäli kipu kuitenkin jatkuu voimakkaana useita päiviä, tai kipu esiintyy erityisesti tietyissä tilanteissa kuten rasituksessa, tai sen aiheuttajasta ei ole tietoa, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä kivun syitä. Apteekista saa myös ajantasaista tietoa kivun lievityksestä ja kullekin parhaiten sopivasta kipulääkityksestä ja niiden mahdollisista haittavaikutuksista.

Apteekista löytyy useita ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä

Apteekin reseptivapaat kipulääkkeet on tarkoitettu kivun lyhytaikaiseen lievitykseen ja niitä ei tulisi käyttää jatkuvasti ilman lääkärin määräystä. Lyhytkestoisen ja akuutin kivun hoidossa, esimerkiksi pään- tai lihassäryssä, kipulääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia käyttää kunhan noudattaa pakkausselosteen ohjeita ja suositeltuja käyttöannoksia. Kipulääkkeet laskevat myös tehokkaasti kuumetta ja lievittävät siten kuumepotilaan oloa. Kipulääke vaikuttaa aina koko kehossa – polvikipuun otettu lääke vaikuttaa myös päänsärkyyn ja flunssan oireisiin.  Kannattaa muistaa, että kaikki apteekin reseptivapaat kipulääkkeet on tarkoitettu kivun lyhytaikaiseen itsehoitoon.

Kannattaa myös muistaa, että samalla vaikutustavalla vaikuttavia tulehduskipulääkkeitä tai flunssalääkkeitä ei pitäisi käyttää samanaikaisesti.  Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat saman mekanismin kautta ja siksi eri valmisteiden yhtäaikainen käyttö ei lisää tehoa, mutta haittojen mahdollisuus kasvaa.

Tulehduskipulääkkeet estävät elimistön tulehdusvälittäjäaineita tuottavien entsyymien toimintaa eri puolilla kehoa, mikä johtaa tulehdusperäisen kivun lievittymiseen, ja sama vaikutus keskushermostossa aikaansaa niiden kuumetta laskevan vaikutuksen.

Ibuprofeeni on Suomen käytetyin tulehduskipulääke

Ibuprofeenin kipua lievittävää vaikutusta ja käyttöturvallisuutta on tutkittu runsaasti. Ibuprofeeni on monipuolinen tulehduskipulääke, sillä sen kipua lievittävän vaikutuksen on todettu olevan parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa voimakkaampi hoidettaessa niin jännityspäänsärkyä, kurkku- ja pehmytkudoskipua kuin hammaskirurgisten toimenpiteiden jälkeistä kipua.

Ibuprofeeni imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon paremmin otettuna tyhjään vatsaan kuin ruoan kanssa, mikä mahdollistaa nopeamman kipua lievittävän vaikutuksen. Ibuprofeenista on myös olemassa nopeavaikutteisia valmisteita, joiden vaikutus alkaa tavallisia valmisteita nopeammin.

Tulehduskipulääkkeille tyypillisiä sivuvaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan haitat, kuten närästys ja pahoinvointi. Ibuprofeeni ei sovi astmaatikoille, eikä sitä suositella käytettäväksi raskauden aikana. Ennen ibuprofeenin käyttöä on hyvä tutustua huolellisesti pakkausselosteeseen.

Parasetamoli

Parasetamolia suositellaan usein ensisijaiseksi lääkkeeksi kipuun, sillä se ei aiheuta ruoansulatuskanavan oireita. Parasetamolia suositellaan myös aina tietyille erityisryhmille, kuten tulehduskipulääkkeille allergisille, raskaana oleville ja astmaatikoille. Toisin kuin tulehduskipulääkkeet, parasetamoli sopii myös verenvuotohäiriöistä kärsiville potilaille, joskin sillä voi suurina annoksina olla haitallinen yhteisvaikutus veren hyytymisen estolääkityksen kanssa.

Parasetamolia käytettäessä on myös tärkeää noudattaa tarkoin annosteluohjeita, sillä yliannosteltuna sen käyttö voi johtaa maksavaurioon. Tämä riski on suurempi potilailla, joiden maksan toiminta on ennestään heikentynyt, esimerkiksi alkoholin liikakäytön seurauksena. Sen vähäiset haittavaikutukset pitkäaikaisessa käytössä tekevät siitä kuitenkin tulehduskipulääkkeitä suositeltavamman vaihtoehdon pitkäaikaisen ja kroonisen kivun hoidossa. Itsehoitolääkkeenä saatava parasetamoli on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kivun hoitoon ja pitkäaikainen kroonisen kivun hoito tulee tapahtua lääkärin määräyksestä. Ennen parasetamolin käyttöä on tärkeä tutustua lääkevalmisteen mukana tulevaan pakkausselosteeseen.

Asetyylisalisyylihappo

Asetyylisalisyylihappo on vanhin markkinoilla oleva tulehduskipulääke. Sitä käytetään edelleen paitsi kipulääkkeenä, myös pieninä annoksina ehkäisemään veritulppien muodostumista. Tämä johtuu sen erityisen pitkästä veren hyytymistä estävästä vaikutuksesta verrattuna muihin tulehduskipulääkkeisiin. Asetyylisalisyylihappo ei sovi astmaatikoille, raskaana oleville eikä alle 12-vuotiaille.

ratiopharmin laajasta itsehoitotuotteiden valikoimasta löytyy kivun lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettuja valmisteita.

MULTI-FI-01200 12 23

Lähteet:Karvonen A-L, Helin-Salmivaara A. Käypä hoito: tulehduskipulääkkeet. Duodecim 2009

Antman E, Bennett J, Daugherty A, Furberg C, Roberts H, Taubert K. Use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs : an update for clinicians: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation 115: 1634-1642, 2007

Fimea: Lääkkeiden oikea käyttö; kipulääkkeet, 2018,  https://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_oikea_kaytto/kipulaakkeet