Allergia

Allergian oireet ovat monenlaisia. Iho kutisee, silmät ja nenä vuotavat, aivastuttaa tai on hankala hengittää. 

Yleistä siitepölyallergiasta

Allergisesta nuhasta kärsii noin 20 % suomalaisista. Sen aiheuttajana on yleensä siitepöly ja tällöin puhutaankin kausiallergiasta jolloin oireet eivät ole ympärivuotisia.

Ympärivuotista allergista nuhaa esiintyy myös ja useimmiten oireita aiheuttaa lemmikkieläimien hilse tai työperäinen altistuminen erilaisille kemikaaleille. Arviolta noin 15 % suomalaisista saa oireita lemmikeistä ja oireiden kirjo vaihtelee lievästä aivastelusta hankalaan astmaan.

Lepät ja pähkinäpensas aiheuttavat kevään ensimmäiset allergiaoireet ja niiden kukinta-aika on keskimääriin helmikuusta toukokuuhun.  Suomessa tavallisin siitepölyallergian aiheuttaja on kuitenkin koivu, jonka kukinta-aika on huhtikuusta kesäkuuhun. Tilastojen mukaan koivun siitepölyn runsas kausi tulee lähes joka toinen vuosi. Koivuallergikoista 80 – 90 % saa oireita myös lepän ja pähkinäpensaan siitepölystä.

Siitepölyallergian oireet ja hoito

Allerginen nuha

Allergisen nuhan oireita ovat aivastelu, nenän vuotaminen ja kutina. Allergista nuhaa hoidetaan pääsääntöisesti itsehoitona kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla ja antihistamiinitableteilla.

Allergisen nuhan hoito on hyvä aloittaa jo ennen kuin nenän limakalvot ovat turvoksissa ja nenä aivan tukossa. Apteekista saatavat seesamiöljyt puolestaan voitelevat ärtyneitä ja joskus verestäviäkin nenän limakalvoja.

Hyttysenpistoista aiheutuvien reaktioiden ehkäisyyn voidaan käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia.

Allergiset silmäoireet

Siitepölyallergia aiheuttaa usein myös silmäoireita, kuten silmien kutinaa, punoitusta ja luomien turvotusta. Silmät saattavat myös olla vetistää tai rähmiä ja ne voivat olla valonarat.

Allergisia silmäoireita voi hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiineilla tai paikallishoitona silmätipoilla. Säilöntäaineettomat kerta-annospipetit ovat suositeltavia.

Ennaltaehkäisy ja tukituotteet

Ennaltaehkäisevää hoitoa suositellaan vain paikallishoitotuotteissa. Silmätipat ja nenäsuihkeet kannattaa aloittaa 1-2 viikkoa ennen siitepölykauden alkamista, sillä se ehkäisee limakalvojen ärtymistä.

Siitepölyallergian tukihoitona voi käyttää nenähuuhtelukannua, suolatippaliuosta tai dekspantenolisuihketta ennen nenäsuihkeen käyttöä. On tärkeää huuhtoa karsta ja eritteet nenästä pois.

Muita lääkkeettömiä apukeinoja siitepölyallergiaan ovat esimerkiksi ilmanpuhdistimen käyttö, säännöllinen siivous, ulkoilu joko aamuisin tai myöhään illalla.

On syytä muistaa, että yskä ja hengenahdistus ovat aina syy hakeutua lääkäriin oikean hoidon saamiseksi.  Voi olla, että tällöin tarvitaan astmalääkitystä siitepölykauden ajaksi.

Siitepölyallergian muut vaikutukset

Allerginen nuha voi vaikuttaa myös yöuniin. Haju- ja makuaistimukset saattavat heikentyä ja suu kuivua, kun hengittäminen ei tapahdu normaalisti nenän kautta. Väsymys ja keskittymisvaikeudet vaikuttavat yleiseen jaksamiseen sekä esim. halukkuuteen liikkua ulkona. Astmaatikolla allergia voi pahentaa astmaoireita.

Apteekista löytyy laaja valikoima allergialääkkeitä eri allergiaoireiden itsehoitoon. Mm. eri antihistamiinivalmisteita on tarjolla useilla eri vaikuttavilla aineilla. Apteekin henkilökunta auttaa ja opastaa sinulle sopivien allergialääkkeiden ja tukituotteiden löytämisessä.

FI/OTC-CH/20/0113/6/20

THL, Käypä hoito-suositus, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Apua allergiaan

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.