25.1.2022 Allergia

Näin valmistaudut siitepölykauteen – viisi vinkkiä

Siitepölyallergiasta kärsii yli miljoona suomalaista. Suomessa siitepölykausi alkaa aikaisin keväällä ja päättyy loppusyksystä. Lue alta vinkit siitepölykauteen valmistautumiseen, jotta voit hoitaa allergiaa mahdollisimman tehokkaasti ja pääset nauttimaan keväästä ja kesästä.

Hanki allergialääkkeet jo ennen siitepölykauden alkua

Siitepölyallergian oireet ilmenevät allergisoivan kasvin kukinnan ajan. Siitepölykausien kulku eroaa monella viikolla eri puolilla Suomea, esimerkiksi koivun siitepölykausi voi alkaa Etelä-Suomessa parikin kuukautta aikaisemmin kuin pohjoisessa.

Siitepölyallergiakausi alkaa lepän ja pähkinäpensaan kukkimisesta aikaisin keväällä ja jatkuu loppusyksyn pujokauteen asti. Eniten siitepölyallergiaa kuitenkin aiheuttavat koivu ja heinä.

Hanki antihistamiinit, nenäsuihkeet tai silmätipat ajoissa ennen siitepölykauden alkua, jotta hoito on mahdollista aloittaa tehokkaasti. Antihistamiinit auttavat aivasteluun, nenäsuihkeilla voi lievittää nenän tukkoisuutta tai vuotamista ja silmätipat hoitavat allergian silmäoireita. Hankkiudu eroon mahdollisista vanhentuneista lääkkeistä viemällä ne apteekkiin hävitettäväksi.

Aloita sinulle sopiva lääkitys ajoissa

Lääkitys on hyvä aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa, jotta allergiaoireet eivät ehdi äityä pahoiksi. Siitepölyallergian yleisimpiä oireita ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, silmien kirvely ja vuotaminen sekä aivastelu.

Mene tarvittaessa lääkäriin jo etukäteen

Lääkärillä käynti voi olla tarpeellinen jo ennen siitepölykauden alkua, varsinkin jos oireet ovat voimakkaat. Esimerkiksi yskä ja hengenahdistus voivat viitata myös astmaan, joten ota yhteyttä lääkäriin, jos olet epävarma oireiden alkuperästä. Samalla kannattaa tarkistaa, että lääkemääräyksesi ovat voimassa koko kauden ajan ja että sinulla on oikea lääkitys juuri sinun allergiaoireisiin. Pidä myös mielessä, ettet käytä lääkärin muille määräämiä allergialääkkeitä.

Noudata hoito-ohjeita tarkasti

Allergialääkkeiden käytön tavoite on oireettomuus. Ota lääkkeet säännöllisesti ja noudata pakkausselostetta tai lääkärin antamia ohjeita lääkkeiden käytössä. Huonosti hoidettuna allergiaoireet voivat heikentää hyvinvointia ja elämänlaatua kokonaisvaltaisesti.

Muista myös hyödyntää apteekin henkilökuntaa allergialääkkeen valinnassa ja oikean käytön opastuksessa.

MULTI-FI-00578 12 23