9.12.2019 Vatsavaivat ja suolisto

Närästys ja vinkit sen hoitoon

Närästys voi esiintyä polttavana kipuna tai paineen tunteena vatsan tai rintalastan seudulla. Jopa useampi kuin joka kymmenes kokee sitä viikoittain. Kokosimme 10 faktaa aiheesta, jotka voit lukea tästä.

Närästyksen oireet

Närästys esiintyy polttavana kipuna tai paineen tunteena vatsan tai rintalastan seudulla. Se voi säteillä niskaan, kurkkuun ja leukaan asti. Kipuun voi liittyä happamia röyhtäyksiä, äänen käheyttä tai yskää.

Mikäli närästystä tapahtuu toistuvasti, käytetään vaivasta nimitystä refluksitauti, jossa mahanestettä nousee toistuvasti ruokatorveen. Vaiva voi aiheutua myös tulehduksesta tai haavasta mahalaukun tai pohjukaissuolen pinnassa, jonka paranemista hapan mahansisältö hidastaa.

Närästys voi aiheuttaa myös hengitystieoireita. Esim. pitkään jatkuneen yskän tai astmaepäilyn syyksi voi paljastua närästys.

Närästys on yhtä yleistä miehillä ja naisilla ja sitä esiintyy etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmalla väestöllä. Raskaana olevilla närästys on erittäin yleistä.

Närästys voi johtua myös ylipainosta ja tupakointi, alkoholi, runsas kahvinjuonti sekä tuliset ja raskaat ruoat saattavat altistaa sille.

Myös stressaava elämäntapa voi aiheuttaa närästystä. Mikäli sen aiheuttaa jokin lääkevalmiste, on asiasta tärkeää keskustella lääkärin kanssa.

Mikä avuksi närästykseen?

Jos närästys vaivaa etenkin öisin, voi yläruumista kohottaa korkean tyynyn avulla, jotta mahahapot eivät nousisi ruoansulatuskanavaan.

Apteekista saatavista itsehoitolääkkeistä voi myös saada nopean avun närästykseen mutta ne eivät hoida närästyksen syytä. H2-salpaajiksi kutsutut lääkkeet vähentävät mm. ruoan vaikutuksesta esiintyvää mahahapon eritystä ja ne auttavat suhteellisen nopeasti. Ne sopivatkin satunnaisten närästysoireiden lievittämiseen.

Protonipumpun estäjiksi nimetyt, PPI-lääkkeet puolestaan vähentävät mahahapon eritystä tehokkaasti. Niiden vaikutus alkaa kuitenkin H2-salpaajia hitaammin, ja ne soveltuvat paremmin toistuvien närästysoireiden lievittämiseen.

Mikäli närästys jatkuu itsehoidosta huolimatta yli kaksi viikkoa, on syytä käydä lääkärissä. Tällöin on tärkeää selvittää vaivan syy, eikä pelkästään hoitaa sen oireita. On myös hyvä muistaa, että useimmiten närästys johtuu elämäntavoista ja niiden muuttaminen voi joissain tapauksissa poistaa vaivan kokonaan.

MULTI-FI-00005 06 22