7.5.2020 Vatsavaivat ja suolisto

Ikääntyvän ummetus

Kun ikää karttuu, suolentoiminta hidastuu. Ummetus on yleinen vaiva kaiken ikäisillä, mutta ikääntyneistä jopa kahdeksan kymmenestä kärsii ummetuksesta.

Ikääntyvän kehon muutokset altistavat helposti ummetukselle, kun kehon ja elinten verenkierto hidastuu. Mahalaukun tyhjeneminen kestää kauemmin ja suoliston liikkeet ovat entistä verkkaisempia.

Lisäksi ikääntyneiden vähentynyt aktiivisuustaso, muutokset ruokailu- ja juomatottumuksissa, sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat ummetuksen syntymiseen.

Kuidut helpottavat ummetusta

Ikääntyneillä suoli voi tukkeutua, jos säännöllisistä ruokailuajoista lipsutaan usein ja jos ruokaa ei huonojen tai heikkojen hampaiden takia pureskella pieneksi. Pieneksi pureskelu nopeuttaa ruoan imeytymistä ja helpottaa ruoansulatusta.

Ruokavalioon kannattaa sisällyttää runsaasti hyviä kuituja, joita saa marjoista, kasviksista ja täysjyväviljoista. Vatsaystävällisiä, vesiliukoisia kuituja saa myös kaurasta, pellavasta ja marjajauheista, jos täysjyväviljat laittavat vatsan koetukselle.

Kuidut sitouttavat itseensä nestettä, lisäävät ulostemassaa ja tekevät sen pehmeäksi. Jos ravintoon lisättävistä kuiduista ei ole hyötyä ummetuksen hoidossa, voi kokeilla eri kuitulisiä, Psyllium on yleisin ummetuksen hoidossa käytettävä kuitulisä. Se on ratamonsiementen kuorista tehtyä jauhetta, rakeita tai rouhetta.

Muista huolehtia juomisesta!

Juomista säätelee janon tunne, joka voi häiriintyä ikääntymisen, sairauden ja lääkkeiden takia. Juomista ei kannata unohtaa, sillä nestevajaus aiheuttaa sekavuutta, voi laskea verenpainetta ja näin aiheuttaa kaatumisen.

Myös ummetukseen otettu kuitu vaatii nesteitä toimiakseen. Ikääntyvän ihmisen päivittäinen nesteen tarve on noin 30 ml painokiloa kohden.

Liikunnasta apua ummetukseen

Ikääntyessä aktiivinen liikkuminen vähentyy. Pienestäkin päivittäisestä liikunnasta kannattaa kuitenkin huolehtia. Liikunnan lisääminen voi toimia epäsuorana apuna ummetukseen, kun ruokahalu ja juomisen tarve lisääntyvät.

Liikunta ylläpitää toimintakykyä, joka mahdollistaa itse vessassa käymisen. Jos vessaan meneminen on rajoittuneen toimintakyvyn takia hankalaa, ikääntynyt voi vältellä juomista, jotta tarvetta vessaan ei synny.

Jos toimintakyky sallii, kävelyä vauhdikkaampi liikunta, kuten jumppa tai kevyt juoksu antavat keholle vielä tehokkaamman viestin aktivoida suolta.

Lääkkeet ja sairaudet hidastavat suolen toimintaa

Parasympaattinen hermosto vastaa ruoansulatuksesta ja ulostamisrefleksistä. Jos parasympaattisen hermoston toiminta häiriintyy sairauden tai lääkkeiden syönnin seurauksena, syntyy ummetusta.

Metaboliset, neurologiset ja psyykkiset sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, Parkinsonin tauti ja masennus aiheuttavat yleisesti ummetusta. Näitä sairauksia hoidetaan usein parasympaattisen hermoston toimintaa estävillä lääkkeillä.

Myös vahvat, lihaksia rentouttavat ja rauhoittavat kipulääkkeet sekä kehon nestetasapainoon vaikuttavat diureetit eli nesteenpoistolääkkeet ummettavat.

Jos itsehoitolääkkeet eivät auta, lääkäriin

Ikääntyneen henkilön ensisijainen hoito ummetukseen on elintapamuutokset. Jos muutokset ruoka, juoma- tai liikuntatottumuksissa eivät tuota tulosta, voi kokeilla apteekista saatavia ummetuksen itsehoitolääkkeitä. Niitä on saatavilla useilla eri vaikuttavilla aineilla ja annosteluilla.  Kannattaa aina kysyä neuvoa apteekin henkilökunnalta oikean valmisteen löytämiseksi.

Jos ummetus mm. häiritsee jokapäiväistä elämää itsehoidosta huolimatta tai ummetukseen liittyy esimerkiksi jatkuvaa väsymystä tai vatsakipuja, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle ikääntyneen kokonaistilanteen arvioimiseksi.

MULTI-FI-01195 12 23