12.6.2019 Vatsavaivat ja suolisto

Ummetus – Mikä avuksi?

Eikö vatsa toimi lomamatkalla? Muodostuuko jono julkisessa vessassa, vaikka sinulla on homma vielä kesken? Kyseessä voi olla ummetus. Vaiva on hieman yleisempi naisilla kuin miehillä mutta sitä esiintyy kaikenikäisillä. Tarjolla on lääkeapua mutta elintavat kannattaa tsekata ensin!

Ummetuksen oireet

Ummetus tuntuu ulostamisen tarpeena, jolloin kuitenkin ulostaminen on vaikeaa ja kivuliasta. Tuotokset ovat yleensä kovia, joskus pieniä ja ”papanamaisia”. Muita ummetuksen oireita voivat olla vatsakivut, väsymys ja ulostamisjännitys. Moni saattaa esimerkiksi pantata ulostamista päivät pitkät töissä, koulussa tai päiväkodissa, jolloin olo voi olla tukala päivän päätteeksi. Toistuva ulostuksen pidättäminen saattaa myös johtaa ummetukseen, kun suoli tottuu tyhjenemään harvoin.

Aikuisella ummetuksesta on kyse, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Vatsavaivojen tunnistamiseen ja hoitoon saa hyviä ohjeita myös apteekista. Lääkäriin kannattaa hakeutua mikäli ummetus ei ota helpottaakseen kotikonstein tai apteekin neuvoin.

Yleisimmät ummetuksen aiheuttajat

Ummetus aiheutuu liian hitaista suolenliikkeistä tai liian vähäisestä nesteen määrästä ravinnossa. Suomalaiset ovat kahvikansaa ja ruokavaliosta unohtuu helposti vesi tai muut nesteet elimistöä kuivattavan kahvin ohessa. Myös tee saattaa aiheuttaa ummetusta mikäli sitä juo liian usein ja paljon. Ummetusta aiheuttaa liian vähäisen nesteen määrän lisäksi myös:

  • liian vähäinen liikunta
  • ruoan vähäinen kuitupitoisuus
  • epäsäännöllinen ulostusrytmi
  • stressivatsa
  • kilpirauhasen vajaatoiminta
  • raskaus ja synnytys
  • muutokset ruokavaliossa
  • epäsäännölliset ruokailutottumukset

Mikäli työ on ollut aiemmin liikkuvaa mutta muuttuu yhtäkkiä staattiseksi istumatyöksi, voi vatsa mennä solmuun ainakin hetkellisesti. Monelle tuttu tilanne on myöskin havainto kesken ulkomaanmatkan siitä, että vatsa ei ole toiminut useaan päivään. Muutaman päivän jälkeen olo voi tällaisessa tilanteessa muuttua todella tukalaksi ja vessassa käynti alkaa jännittää.

Monet lääkkeet kuten voimakkaat kipulääkkeet, verapamiili, monet psyykelääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rautavalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet saattavat kovettaa vatsaa. Joissakin psyyken häiriöissä, kuten anoreksia nervosassa vatsan toiminta voi hidastua. Myös masennuspotilailla saattaa esiintyä ummetusta. Ummetus on yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa.

Mikä avuksi aikuiselle?

Lääkkeettömät hoidot eivät vaikuta välittömästi ja vaikutus voidaan arvioida vasta 1-2 kuukauden kuluttua. Lievissä ja hieman hankalammissakin tapauksissa ummetus on helppo hoitaa. Ensihoitona on hyvä juoda runsaasti vettä ja lisätä kuitupitoisten ruokien määrää päivittäisessä ruokavaliossa. Esimerkiksi vaaleat viljat kannattaa korvata kuitupitoisella ruisleivällä ja nauttia aamiaiseksi vaikka mysliä tai puuroa. Hyvänä kotikonstina luumu pehmittää vatsaa. Ruokavalioon kannattaa lisätä kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Myös hapanmaitotuotteet voivat olla avuksi.

Ulostamisvaikeuksia voi helpottaa nostamalla jalat matalan tason päälle pöntöllä istuttaessa.  Riittävä liikunnan määrä auttaa voimistamaan suolen toimintaa, mutta tällöin on muistettava huolehtia riittävästä nesteen saannista. Jos oireet ovat häiritseviä eivätkä lääkkeettömät hoidot riitä avuksi, suositellaan ummetukseen ensisijaisesti makrogolia, jota saa ilman reseptiä apteekista. Makrogoli on suun kautta otettava ummetusvalmiste, joka lisää suolen vesipitoisuutta ja pehmentää ulostemassaa. Vaihtoehtoisia hoitomuotoja ovat laktuloosit tai ravintokuidut. Akuutin tilanteen tai yhtäkkisesti alkavan ummetuksen hoitoon voi käyttää myös peräruiskemuotoista ummetuslääkettä, joka toimii usein suun kautta otettavia valmisteita nopeammin.

Lapsen ummetus

Lastenkin kohdalla ummetuksesta voidaan puhua mikäli ulostamista tapahtuu yli kolmen päivän välein ja ulostaminen on harvaa. Lasten ummetus on yli 90 %:lla toiminnallista eli se ei johdu sairaudesta eikä usein selvää syytä ummetuksen alkamiseen löydykään. Joskus ummetukseen saattaa johtaa jokin yksittäinen tapahtuma kuten kivulias ulostuskerta, psyykkinen stressi tai ulosteen tahallinen panttaaminen osana pottaharjoittelua tms. Erityisesti lapsilla ummetus voi johtua ulostamisen pelosta tai liian vähäisestä nesteiden määrästä elimistössä. Silti etenkin nuoremmilla lapsilla voi esiintyä ns. tuhrimista. Tuhrimisesta kärsivä lapsi ulostaa toistuvasti sopimattomissa paikoissa ja suttua ilmaantuu housuihin. Tuhrimisessa yksi syy saattaa olla kova vatsa. Tällöin ongelma saattaa parhaimmillaan ratketa  lisääntyneellä nesteenjuonnilla ja kuitujen lisäämisellä ruokavalioon. Pienten lasten kohdalla kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä neuvolaan, joka tarvittaessa ohjaa kastelu- ja ulostusvaivoihin erikoistuneelle kasum-hoitajalle (kasum=kastelu-ummetus).

Jos lapsen ummetuksen hoito vaatii lääkehoitoa, suositellaan ensisijaisesti makrogolia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää laktuloosia tai ravintokuituja. Akuutissa tilanteessa myös peräruiskeet voivat tulla lapsella kyseeseen.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos ilmenee pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua, veriulosteita tai yleisoireita kuten laihtumista tai väsymystä. Mikäli ummetus ei helpota kotikonstein, on viimeistään kahden viikon jälkeen hyvä käydä lääkärissä. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, joten lääkäriin kannattaa hakeutua mikäli vaiva ei niistä huolimatta ota helpottuakseen tai ummetus uusiutuu jatkuvasti. Kannattaa tähdätä pysyviin muutoksiin ruokavaliossa ja elintavoissa – lääkkeet ja muu hoito ovat aina toissijaisia hoitomuotoja.

MULTI-FI-00004 09 22

Terveyskirjasto, Käypä hoito-suositus, Lääkärikirja Duodecim