7.4.2020 Vatsavaivat ja suolisto

Terveellisistä elämäntavoista apua ummetukseen

Ummetus on ikävä vaiva. Terveellä aikuisella suolen tulisi tyhjentyä 8-72 tunnin välein. Jos näin ei käy, kyseessä on luultavasti ummetus. Terveellisillä elämäntavoilla ummetusta voi kuitenkin ennaltaehkäistä. Nappaa tästä parhaat vinkit ummetuksen itsehoitoon!

1. Käännä katse lautaselle

Ei ole yllättävää, että vatsan ja suolen toimintaan vaikuttaa suuresti se, mitä laitamme suuhumme. Kuitupitoinen ruoka mahdollistaa terveelliseen suolentoiminnan, ja kasvikset tekevät ruoansulatukselle hyvää. Mainioita kuidunlähteitä ovat esimerkiksi puuro, leivät ja kasvikunnan tuotteet, kuten hedelmät ja marjat. Ekstrakuituja saa ujutettua ruokavalioon näppärästi esimerkiksi vehnä- tai ruisleseillä. Järkevällä ruokavaliolla elämä helpottuu huomattavasti!

2. Tasainen ruokarytmi ja riittävä nesteytys

Muistithan syödä aamiaisen, etkä varmasti skippaa päivällistä? Tasainen ja säännöllinen ruokarytmi pitää vatsan ja suoliston tyytyväisenä. Liian pitkät ateriavälit ja sitä seuraavat ahmimiskohtaukset eivät tee hyvää ruoansulatukselle. Muista siis syödä ruoka-aikoina ja älä unohda vedenjuomista!

3. Liikkumalla liikkeelle

Ethän ole jumahtanut paikoillesi? Se voi nimittäin lisätä ummetusta. Vähäinen liikunta ei tee hyvää ulostamisrytmille. Keksi siis sellaista tekemistä, mistä pidät. Tekisikö hölkkä hyvää, vai olisiko vaikka tanssi enemmän sinun juttusi? Liikunnan ei tarvitse olla raskasta suorittamista, vaan esimerkiksi reipas kävelylenkki auttaa suolta toimimaan. Myös kesken työpäivän kannattaa nousta venyttelemään ja verryttelemään.

4. Älä pidättele

Kun vessahätä iskee, ei kannata jäädä turhaan odottelemaan. Pidätteleminen voi aiheuttaa ulostamisvaikeuksia jatkossa. Vessassa kannattaa siis ehdottomasti käydä silloin, kun siltä tuntuu. Suolentoimintaa voi myös yrittää opettaa säännöllisemmäksi harjoittelemalla vessassa käyntiä esimerkiksi aamuisin.

5. Apua apteekista

Jos kotikonstit eivät tunnu auttavan, apteekinhyllyltä löytyy useita ummetukseen tarkoitettuja itsehoitotuotteita. Jotkut tuotteet toimivat kuitulisänä, kun taas sitkeämpää ummetusta voi koettaa helpottaa paksusuolen nestettä lisäävillä lääkkeillä. Muistathan aina noudattaa tarkasti ohjeita käyttäessäsi ummetuslääkkeitä!

MULTI-FI-01196 12 23