Vatsavaivat ja suolisto

Omeprazol ratiopharm 20 mg

Omeprazol ratiopharm 20 mg on itsehoitolääke, joka on tarkoitettu närästyksen ja happamien röyhtäisyjen hoitoon aikuisille. Yksi kapseli päivässä riittää.

Tuote-edut

  • Aikuisille närästysoireiden lyhytaikaiseen hoitoon.
  • Vähentää mahahapon muodostumista kahden tunnin sisällä.
  • Yksi kapseli päivässä.

Käyttötarkoitus

Omeprazol ratiopharm enterokapseleita käytetään aikuisille närästysoireiden lyhytaikaiseen hoitoon. Ne vähentävät mahahapon eritystä kahden tunnin sisällä lääkkeen otosta ja täysi hoitovaikutus saadaan 2‐3 päivän hoidon jälkeen. Vaikuttava aine omepratsoli. Lapsille ja nuorille vain lääkärin ohjeen mukaan. Lääke/tuotemuoto: enterokapseli. Pakkauskoko 14 enterokapselia.  Tutustu huolella pakkausselosteeseen ja tarkasta valmisteen annostelu ennen sen käyttöä. Itsehoitolääke.

Omepratsolia saa käyttää ilman lääkärin määräystä enintään 14 vuorokauden ajan yhtäjaksoisesti. Täysi hoitovaikutus saavutetaan 2‐3 vuorokauden jälkeen. Jos lyhytaikainen, korkeintaan 14 vuorokautta kestävä hoito ei tehoa, oireet pahenevat hoidon aikana tai oireet palaavat heti hoidon lopettamisen jälkeen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin oireiden taustalla olevan syyn selvittämiseksi. Näitä syitä voivat olla mm. mahahaava ja mahalaukun pahanlaatuiset kasvaimet.

Omepratsoli

 

Älä käytä Omeprazol ratiopharmia, jos olet yliherkkä (allerginen) omepratsolille tai valmisteen jollekin muulle aineelle, käytät nelfinaviiriä (HIV‐lääke) tai olet alle 18‐vuotias.

 

Omeprazol ratiopharm ‐itsehoitolääkettä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana ennen kuin lääkäri on punninnut lääkkeen käytön vaarat ja hyödyt.

Yleisiä haittavaikutuksia ovat päänsärky, maha‐ ja suolistovaivat kuten ripuli, mahakipu, ummetus, ilmavaivat, pahoinvointi ja oksentelu sekä mahanpohjan rauhasen polyypit (hyvänlaatuiset).

Jos huomaat jonkin seuraavista harvinaisista, mutta vakavista haittavaikutuksista, lopeta Omeprazol ratiopharmin käyttö ja ota heti yhteys lääkäriin: äkillinen keuhkojen vinkuna, huulten, kielen, nielun tai kehon turpoaminen, ihottuma, pyörtyminen tai nielemisvaikeudet (vaikea allerginen reaktio), ihon punoitus, rakkulat ja kuoriutuminen. Myös huuliin, silmiin, suuhun, nenään ja sukuelimiin voi ilmaantua vaikeita rakkuloita ja verenvuotoa. Kyse voi olla Stevens‐Johnsonin oireyhtymästä tai toksisesta epidermaalisesta nekrolyysistä.
Ihon keltaisuus, tumma virtsa ja väsymys voivat olla oireita maksan toimintahäiriöistä.