Nuha ja nenän tukkoisuus

Nuhan tavallisia oireita ovat nenän tukkoisuus, eritys, kutina tai aivastelu. Nenän tukkoisuutta voidaan lievittää nenään paikallisesti annosteltavilla sumutteilla, jotka supistavat limakalvon verisuonia. Samalla myös nenän eritys vähenee.

Avaavat nenäsumutteet sisältävät vaikuttavana aineena ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia. Valmisteet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen 5-7 vrk käyttöön. Pidempään käytettyinä ne voivat aiheuttaa nenän limakalvojen turvotusta ja eritystoiminnan lisääntymistä, kuivattaa liikaa nenän limakalvoja ja lamata värekarvatoimintaa.

Tukkoisen nenän tukihoitona kannattaa huolehtia, että nenän limakalvot myös pysyvät puhtaina ja kosteina. Kun nenä on puhdas, avaavan nenäsumutteen vaikuttava aine pääsee paremmin imeytymään nenän limakalvoille.

Avaavien nenäsumutteiden käyttöä voi harkita ennen nukkumaan menoa, jolloin nuhapotilas saa todennäköisesti eheämmät yöunet. Myös päänsija kannattaa yön ajaksi nostaa vähän ylemmäksi. Tämä ehkäisee tukkoisuutta ja auttaa siihen, ettei nenän erite valu keuhkoihin ja aiheuta yskää.

Lääkkeiden lisäksi flunssan hoitoon löytyy apteekista hyviä tukihoitotuotteita, kuten nenää huuhtelevia ja puhdistavia suolaliuosvalmisteita, huuhtelevia ja voitelevia dekspantenolisuihkeita sekä nenän kuivia ja verestäviä limakalvoja voitelevia seesamiöljyjä. Pitkällisen tukkoisuuden oireita voi yrittää helpottaa myös apteekista saatavalla nenähuuhtelukannulla.

Alle 1-vuoden ikäisille lapsille voidaan käyttää fysiologista keittosuolaa sisältäviä nenätippoja tai -suihkeita.

Tarkempiin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos itsehoito nenän tukkoisuuteen ja limakalvojen turvotukseen ei auta tai oireet jatkuvat pitkään.

www.kaypahoito.fi

FI/OTC-CH/20/0041/2/20

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta:

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.