Yskä

Yskä voi pitkittyessään häiritä elämää ja vaikeuttaa esim. nukahtamista. Se voi kestää useita viikkoja. Yskä on ylähengitystietulehduksen eli flunssan yleinen oire ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain.

Flunssayskä paranee yleensä muutamassa viikossa mutta voi myös pitkittyä. Jos yskä vaivaa pidempään kuin 4–8 viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Yskä voidaan jaotella kahteen eri tyyppiin, ärsytysyskään ja limaiseen yskään.

Ärsytysyskän oireita ovat mm. kutina kurkussa ja/tai nielussa. Yskiessä ei irtoa tai erity limaa. Yskä kuulostaa kuivalta ja voi kestää viikkoja. Apteekista on saatavilla yskänlääkkeitä ärsyttävän yskän hoitoon sekä kurkunpäätä rauhoittavia imeskelytabletteja. Ne helpottavat oloa, jos yskiminen häiritsee yöunta tai työntekoa. Muun muassa dekstrometorfaani hillitsee kuivaa ja hakkaavaa ärsytysyskää.

Limaisen yskän oireisiin kuuluu sitkeä lima, joka nousee ylös yskiessä. Yskä on usein voimaikkain aamuisin. Siihen voi kuulua rohinaa yskiessä ja hengittäessä. Limainen yskä voi kestää useita viikkoja. Limaa irrottavat yskänlääkkeet on tarkoitettu ohentamaan sitkeää limaa ja helpottamaan sen poisyskimistä. Limaisen yskän lääkkeet eivät helpota yskänärsytystä, vaan niitä käytettäessä yskän määrä saattaa jopa lisääntyä limanirrotuksen käynnistyessä. Vaikuttavina aineina mm. abroksoli ja asetyylikysteiini on tarkoitettu limaisen yskän hoitoon. Mukolyytit kuten ambroksoli ohentavat ja irrottavat limaa, jolloin lima on helpompi yskiä pois. Nesteiden nauttiminen tehostaa limaa poistavaa vaikutusta. Myös asetyylikysteiini irrottaa sitkeää limaa ja helpottaa liman poisyskimistä.

Yskänlääkkeitä on useassa eri muodossa mm. nieltävinä kapseleina, poretabletteina ja nestemäisenä yskänlääkkeenä. Mene lääkäriin mikäli yskä pitkittyy tai on voimakasta.

www.yliopistonverkkoapteekki.fi

FI/OTC-CH/20/0048/3/20

Lisätietoa flunssasta ja sen tyypillisistä oireista löydät alta:

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.