13.1.2022 Kipu ja särky

Helpota äkillistä polvikipua näillä keinoilla

Vihlooko polvea? Esimerkiksi huono alastulo hypätessä tai polven äkillinen vääntyminen urheillessa voivat aiheuttaa äkillistä polvikipua. Kun polvikipu yllättää, on tärkeää tietää, miten kipua hoidetaan.

Polvikipu on monisyinen vaiva, joten usein on vaikea tietää tarkalleen, mistä kipu johtuu. Pitkäaikaista vaivaa kannattaa aina hoitaa yhdessä lääkärin kanssa, mutta äkillisiä kiputiloja on mahdollista helpottaa myös kotona.

Äkillisen polvikivun syyt

Äkillinen polvikipu voi tuntua kolotuksena tai vihlontana ja tehdä polven liikuttamisesta vaikeaa. Jos polveen ei kohdistu mitään iskua, polvikipu johtuu usein polven virheasennosta tai heikoista ja kireistä lihaksista sen ympärillä. Kun kipu sijaitsee polven yläosassa syynä voi olla kiristynyt reisilihas.

Kipu voi johtua myös polven lievästä vääntymisestä, joka on aiheuttanut pienen venähdyksen nivelsiteisiin tai -kierukoihin. Silloin kipu sijaitsee pääsääntöisesti polven ulko- tai sisäsyrjällä.

Näin hoidat polvikipua itse

Polvikipua voi helpottaa itse näillä keinoilla:

  • Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli
  • Kipugeeli
  • Kylmähoito
  • Lepo

Kun kipu on lievää ja tilapäistä, oireita voi hoitaa itsenäisesti.Tilapäiseen kipuun voi käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Apteekista ilman reseptiä saatavalla kipugeelillä vaivaa voi hoitaa paikallisesti. Kokeile myös kylmähoitoa, eli esimerkiksi kylmäpussin tai -pakkauksen pitämistä kipukohdan päällä.

Lisäksi on hyvä välttää kipua aiheuttavaa toimintaa ja antaa polville mahdollisuuksien mukaan lepoa. Jos kyse on kivusta, joka johtuu virheasennosta esimerkiksi urheillessa, kannattaa kiinnittää huomiota polven oikeaan linjaukseen. Ympäröiviä lihaksia, kuten reisilihaksia, on hyvä vahvistaa ja venyttää.

Milloin lääkäriin polvikivun vuoksi?

Oireiden vakavuudesta riippuu, milloin lääkäriin tulisi mennä.
Äkillisen polvikivun sattuessa voi käydä tekemässä arvion Omaolo-palvelussa, jonka kysely auttaa arvioimaan, onko vaiva hoidettavissa itse vai onko lääkärissä käynti paikallaan.

Jos polven kipu estää painon varaamisen jalalle, polvessa on silminnähtävä virheasento tai se on huomattavan turvonnut, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi. Jos kipu on lievää, hoidon tarve ei ole kiireellistä. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, mikäli kipu estää arkipäiväisiä toimia eikä itsehoitotuotteista ole apua.

 

MULTI-FI-00572 12 23