12.8.2019 Kuiva iho

Atooppisen ihottuman rasvausopas

Kuinka hoitaa atooppista ihottumaa? Ota tästä vinkit talteen.

Yleistä atooppisen ihottuman hoidosta

Atooppisen ihottuman ensisijainen hoito on kuivien ihoalueiden säännöllinen rasvaus perusvoiteella 1–2 kertaa päivässä ja ihottuman jaksoittainen paikallishoito kortikosteroideilla.

Perusvoiteet ovat lievän atooppisen ihottuman pääasiallinen hoito ja aina osa myös keskivaikean tai vaikean atooppisen ihottuman hoitoa. Yleensä kaksi perusvoidevoitelukertaa päivässä riittää.

Perusvoidetta ja lääkevoidetta ei laiteta samanaikaisesti samalle iho-alueelle, vaan niiden käytön välillä pidetään vähintään tunnin tauko. Atooppista ihottumaa sairastavan on oleellista käyttää perusvoidetta säännöllisesti varsinkin talvisin, vaikkei ihottumaa olisikaan.

Paras hoito kutinaan on ihottuman hyvä hoito!

Perusvoiteen kulutus: Aikuiset: n. 1,5 kg/kk

Lähde: Atooppinen ekseema: Käypä hoito -suositus, 09-2016, www.käypähoito.fi

Perusvoiteen rasvaus

Piirretty-kuva-ihmiskehosta ja ohjeet peruvoiteen rasvaamiseen

Kuinka rasvaista perusvoidetta?

Hoito aloitetaan keskirasvaisella perusvoiteella. Jos tunnin kuluttua perusvoiteen levittämisestä tuntuu jo siltä, ettei ihoa olisi rasvattu lainkaan, ei voide ole riittävän tehokas; tällöin tulisi siirtyä rasvaisempaan voiteeseen. Jos taas voide tuntuu liian rasvaiselta, saattaa olla hyvä siirtyä kevyempään. Jos jokin voidetyyppi aiheuttaa kirvelyä, on hyvä vaihtaa rasvaisempaan voiteeseen.

Voidetyypin tarve vaihtelee myös vuodenajan mukaan: kesällä kevyemmät ja talvella rasvaisemmat perusvoiteet. Talvijalalle tai kädelle tulisi valita rasvaisempi voidemuoto, kun taas karvaisille ihoalueille tulisi käyttää kevyempiä, vähemmän öljypitoisia voiteita.

Lähde: Käypä hoidon potilasversiot, 23.3.2009, Teija Riikola, Marja Aira ja Katariina Korkeila

Apobase-perusvoidesarjasta löytyy jokaisen iholle sopiva voide.