28.2.2020 Kuiva iho

Kuivaihoinen Anni toistaa talvisin mantraa – ”Rasvaa, rasvaa, rasvaa!”, mutta aina ei saa käyttää samaa

Varsinkin talven viima ja jatkuvat lämpötilanvaihtelut saavat Annin herkän ihon kuivaksi ja ärtyneeksi. Apu on löytynyt oikeista tuotteista ja itsetunnon kohenemisesta.

Kesällä mieli on korkealla ja iho hyvässä kunnossa. Auringonvalo, lämmin ilma ja merivesi hellivät kuivaa ihoa.

Mutta talvella juttu on ihan toinen, kertoo kuivasta ihosta kärsivä Anni, 26. Kasvot ja varsinkin kroppa kuivuvat läikille, viima saa kädet kuivumaan haavoille. Sääret ovat niin kuivat, että kuiva iho suorastaan varisee.

– Se ei ole ainoastaan ulkonäkökysymys, vaan kuiva iho on oikeasti kivulias. Jos rasvapurkki on yökyläreissulla unohtunut kotiin, tilanne on aika hankala, Anni sanoo.

Vaikka talvi olisi leutokin, iho kuivuu silti. Viima, kuiva sisäilma ja nolla-asteet ulkona rasittavat ihoa. Lämpötilan vaihtelu miinukselta plussalle ja takaisin saa ihon ärtymään pahasti.

Teininä kuiva iho ärsytti

Vaalea iho, vaaleat hiukset, kuiva ja atooppinen, skandinaavinen iho. Ihon kuivuus, kutina ja muu oireilu on vaivannut Annia lapsesta asti. Teini-ikä ihon kanssa oli vaikeaa, sillä varsinkin Annin kasvot kuivuivat läiskikkäiksi. Nuorena oma, vaalea iho kismitti muutenkin. Nyt Anni ajattelee ennemmin, että jokaisen iho on erilainen, eikä sitä kannata hävetä.

–  Jos on kuiva naama, sillä mennään! Itsetunto on todellakin kasvanut teiniajoista.

Ihotautilääkärit ovat tulleet Annille tutuiksi ja hän suosittelee hakemaan iho-ongelmissa apua lääkäriltä. Ammattilaisen apu kannattaa hyödyntää. Lääkärikäynneille on tarvetta lähinnä talvisin, sillä kesällä Annin iho on yleensä hyvässä kunnossa.

Lääkäri on kirjoittanut Annille reseptikortisonivoiteita ärtyneen talvi-ihon avuksi. Avun tarve on suurin käsissä, jotka ovat talvisin kovalla koetuksella. Iho hilseilee ja halkeilee kipeille haavoille.

– Kortisonivoide auttaa heti. Viikon kuurista saa parhaan hyödyn, Anni sanoo.

Kortisonivoiteet kuitenkin ohentavat ihoa, joten liian usein Anni ei halua niihin turvautua. Siksi hän toteuttaa ennen kaikkea tehokkaan talvikosteutuksen mantraa: rasvaa, rasvaa ja rasvaa. Hänellä on myös pro-vinkki voiteen valintaan.

– Tosi kuivalle iholle ei kannata käyttää aina samaa rasvaa, vaan vaihdella. Itse käytän vaihdellen erilaisia apteekin perusvoiteita.

Perusvoiteesta on moneksi

Myös puhdistustuotteisiin kannattaa herkkäihoisen kiinnittää huomiota, varsinkin talvella. Liian vahvat pesuaineet kuivattavat ja ärsyttävät ihoa.

Käsisaippuaksi Anni valitsee iholle hellävaraisen tuotteen ja meikitkin hän puhdistaa perusvoiteella.

Apteekin perusvoiteet ovat yllättävän monikäyttöisiä: jos päänahka on rutisevan kuiva, perusvoiteella voi pestä jopa hiukset, mutta sitä Anni ei ole kokeillut.

Varsinkin talvisin kuiva ja hilseilevä iho vaikuttaa myös meikkaamiseen. Karhealla iholla meikki ei aina näytä hyvältä, ja toisaalta ihan mitä tahansa meikkiä kuivalle ja ärtyneelle iholle ei kannata levittää. Tässäkin asiassa Anni luottaa asiantuntijoiden apuun: apteekissa osataan auttaa meikkien kanssa. Myös pitkä kokemus herkästä ihosta ja eri tuotteiden kokeilu ovat auttaneet löytämään itselle sopivat tuotteet.

– Ostan apteekin kuivalle tai herkälle iholle tarkoitettuja meikkejä. Käytän samoja, toimivaksi todettuja tuotteita, Anni sanoo.

Talven kuivuus on osa elämää

Anni myöntää, että kyllä se syö naista, kun on tärkeä tilaisuus tulossa ja kasvot rutikuivat. Varsinkin talvella sitä on kuitenkin vaikea välttää. Kosteuttava naamio ennen pääpäivää auttaa vähän.

Pääosin Anni on kuitenkin sitä mieltä, että talven kuivuus vain kuuluu elämään. Nykyään hän on sitä paitsi löytänyt niin hyvin toimivat tuotteet, että elämä on aika helppoa. Aika iso muutos siihen nähden, että joskus kuivan rapisevat kasvot tuntuivat maailmanlopulta.

– Kuivaihoisuus nyt vain on minun elämääni. En anna ulkoisten juttujen haitata, Anni sanoo.

FI/OTC-CH/20/0042/2/20