24.6.2019 Nukahtamisvaikeudet

Mitä tehdä, kun uni ei tule?

Uni on yksi elämän tärkeimpiä osa-alueita, eikä turhaan: vietämme sängyssä enemmän aikaa kuin monessa muussa paikassa. Unen merkitykseen ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota silloin, kun kaikki on kunnossa. Kuitenkin jo kellojen siirtäminen kesäaikaan saattaa hetkauttaa herkkää unirytmiä. Mutta mitä tehdä, kun uni ei tule?

Piece by piece -blogin kirjoittaja Essi Vehkala elää kiireistä elämää kahden lapsen, päivätöiden ja blogin pyörityksessä. Aamulla pitäisi herätä virkeänä viemään lapsia päiväkotiin ja jatkaa pirteänä töihin.

”Olin alkuun todella huono tyhjentämään pään työjutuista ja sänkyyn mennessä usein iltaisin uni ei tullut. Sängyssä tuli pyörittyä liian pitkään valveilla, kun mielessä pyöri milloin työasiat, lasten hoitokuviot tai elämä yleisesti”, sanoo Essi.

Essi kuuluu siihen kolmasosaan aikuisista, jotka kärsivät unettomuudesta vuoden aikana (Lääkärikirja Duodecim). Tavallisinta unettomuus on naisilla ja iäkkäillä. Unettomuus ilmenee vaikeutena nukahtaa iltaisin, unen katkonaisuutena tai liian aikaisena heräämisenä.

Kuten Essin tapauksessa, stressi ja raskas elämäntilanne ovat unettomuuden yleisimpiä syitä. Muita syitä unettomuudelle ovat esimerkiksi vuorotyöstä johtuvat uni-valverytmin muutokset, aikaerorasitus, suru sekä ruumiilliset ja psyykkiset sairaudet.

Unettomuus saattaa aiheuttaa päiväväsymystä ja altistaa esimerkiksi masennukselle, ahdistukselle ja alkoholin käytölle. Jatkuvan univajeen seurauksena syntyy univelkaa, jonka vaikutukset ulottuvat aineenvaihduntaan ja elimistön toimintaan.

”Härkää oli tartuttava sarvista heti – ennen kuin ongelmasta tulisi niin suuri, että se alkaisi vaikuttaa huomattavasti omaan jaksamiseen. Unen merkitys terveyteen ja hyvinvointiin on niin valtavan suuri, ettei sitä kannata laiminlyödä”, toteaa Essi.

Essi otti avukseen melatoniinin säännöllistämään uni-valverytmiä ja auttamaan nukahtamisessa. Melatoniinin käytössä on tärkeä kiinnittää huomiota ajoitukseen. Melatoniini tulee ottaa säännöllisesti samaan aikaan klo 20-23 välillä, noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Essi kertoi blogipostauksessaan vinkkinsä parempaan uneen:

  • Säännöllistä nukkumaanmenoajat ja pidä niistä kiinni myös viikonloppuisin mahdollisuuksien mukaan. Herää joka aamu kutakuinkin samaan aikaan!
  • Älä plärää puhelinta enää sängyssä.
  • Liikunta ja tasapainoinen ruokavalio. Iltapala on tärkeä unelle – nälkäisenä ei nukuta kunnolla!
  • Makuuhuoneen tulee olla pimeä ja viileähkö – kuuma makuuhuone ei ole hyvä.
  • Älä mene sänkyyn ennen kuin nukuttaa – ja jos ei nukuta, niin suosittelen paikkaamaan ongelman melatoniinilla noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Myös Käypä hoito -suosituksissa unettomuuden hoitoon suositeltu melatoniini on kehon oma yöhormoni, joka auttaa säätelemään vuorokausirytmiä ja edistää nukahtamista.
  • Melatoniini Extra Vahva ratiopharm 1,9 mg ja Melatoniini Travel ratiopharm 1,9 mg lyhentävät nukahtamisaikaa ja lievittävät aikaerorasituksen yksilöllisiä vaikutuksia. Lue lisää.

Lääkärikirja Duodecim, Piece by piece -blogi

FI/VOTC/19/0014/03/19

Tutustu Melatoniini ratiopharm -tuotteisiin

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.