19.6.2019 Kuiva iho

Viisi vinkkiä kuivalle iholle talvikauteen

Kuiva iho on Suomessa hyvin yleinen ongelma, suomalaisista 25 -30 prosentilla on jossain elämän vaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Talvella kuivaa ja herkkää ihoa kiristävät pakkanen ja kuiva sisäilma, jotka saattavat tehdä normaalinkin ihon kuivaksi ja kutiavaksi.

Keräsimme viisi talvikauden ihonhoitovinkkiä kuivalle iholle:

  1. Rasvaa ihoa perusvoiteella säännöllisesti aamuin illoin. Keskirasvainen tai rasvainen voide toimii talvella parhaiten, liian kevyen perusvoiteen käyttö talviaikaan saattaa aiheuttaa kirvelyä. Jos kuiva iho kutisee tai hilseilee rasvauksesta huolimatta tai iho on tulehtunut raapimisen seurauksesta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
  2. Käytä ihon ja käsien pesuun perusvoidetta saippuan sijaan, sillä voimakkaat pesuaineet ärsyttävät kuivaa ja herkkää ihoa. Ihon voidepesuun sopivat hieman kevyemmät perusvoiteet ja ne soveltuvat myös vesiliukoisen meikin poistamiseen. Useita perusvoiteita on saatavilla kätevissä puolen kilon pumppupulloissa.
  3. Vältä liian kuumaa vettä kylvyssä tai suihkussa. Mitä kuumempaa vesi on, sitä enemmän se kuivattaa ihoa. Päivittäinen peseytyminen on suositeltavaa kuivaihoisille, jotta saa voiteen, kuolleet ihosolukot ja muun iholla olevan lian ja bakteerit pois ärsyttämästä ihoa. Saunominen sopii myös hyvin; kosteat ja matalalämpöiset löylyt toimivat parhaiten. Muista perusteellinen rasvaus heti pesun jälkeen hieman kostealle iholle, jolloin perusvoide imeytyy paremmin.
  4. Monilla päänahka oireilee talvikuukausina kutinana ja hilseilynä. Kokeile kuivalle päänahalle tavallista perusvoidetta. Levitä sitä puhtaaseen päänahkaan ja anna vaikuttaa 10-15 minuuttia.
  5. Voitele kädet ja jalat illalla rasvaisella perusvoiteella ja laita puuvillahanskat ja – sukat yöksi. Tämä rutiini kannattaa toistaa talvisin joka ilta jos haluat pitää kantapäät pehmoisina.

 

FI/OTC-CH/18/0067/12/18