30.10.2020 Vatsavaivat ja suolisto

Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS

Toistuvasti kipeä ja turvonnut vatsa, ripulia tai ummetusta. Kun muuta syytä vatsaoireille ei löydy, diagnoosiksi tulee ärtyvän suolen oireyhtymä IBS. Vaikka syytä vaivalle ei tiedetä, oireita voi helpottaa omin keinoin.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, johon liittyy monia vaihtelevia oireita, kuten vatsakipua, turvotusta, ripulia ja ummetusta. Joskus ärtyvän suolen oireyhtymään viitataan termillä stressivatsa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä tunnetaan englanninkielisen nimen mukaan kirjainyhdistelmällä IBS, irritable bowel syndrome. Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, mikä tarkoittaa, ettei suolesta löydy esimerkiksi tähystyksessä nähtävää vikaa, mutta suoli oireilee ja sen toiminta on häiriintynyt. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta sen oireet voivat olla hankalia.

IBS:n syitä ei täysin tunneta. Osalla sitä sairastavista suolikaasua muodostuu tavallista enemmän, osalla taas suoli on herkempi supistelemaan. Stressi ja muut psyykkiset tekijät vaikuttavat osaltaan oireiden voimakkuuteen.

Vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisimpi kuin miehillä. Noin 10 % suomalaisista kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Ärtyvän suolen oireyhtymään voi liittyä moninaisia oireita. Yleisiä ovat

• Vatsakipu
• Ripuli
• Ummetus
• Turvotus
• Kaasun muodostuminen
• Vatsakrampit

Oireet vaihtelevat ja aaltoilevat paljon: yhtenä päivänä saattaa kärsiä ummetuksesta ja seuraavana ripulista. Oireet voivat myös olla välillä poissa ja toisinaan taas vaivata enemmän. Yli puolella ruokailu pahentaa oireita ja usein oireet pahenevat iltaa kohti.

Tyypillistä ärtyvän suolen oireyhtymälle on, että esimerkiksi vatsakipu helpottaa vessakäynnin jälkeen. Toisaalta yleistä on myös tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla.

Vatsaoireiden lisäksi ärtyvästä suolesta kärsivällä on tavallista enemmän myös muita oireita, kuten unihäiriöitä ja masennusta.

Ärtyvän suolen toteaminen

Jos kärsii vatsaoireista, kuten ripulista, turvotuksesta ja vatsakivusta, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Varsinkin, jos oireet ilmaantuvat uutena ja haittaavat elämää tai vatsaoireiden lisäksi esiintyy väsymystä tai laihtumista.

Lääkäri selvittää haastattelun ja mahdollisten laboratoriokokeiden perusteella oireiden syytä. Esimerkiksi verikokeilla voidaan selvittää keliakian tai tulehduksellisesta suolistosairauden mahdollisuutta. Jos muuhun sairauteen viittaavaa ei todeta, ja oireet sopivat ärtyvän suolen oireyhtymään, tämä jää diagnoosiksi.

Mikä auttaa ärtyneen suolen oireisiin?

Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole hoitoa, mutta elintavoilla voi vähentää oireita merkittävästi. Säännölliset elämäntavat ja ruokarytmi tuovat usein helpotusta oireisiin. Liikunta ja riittävä kuitujen saanti on tärkeää varsinkin ummetuksesta kärsivillä. Stressi ja kiire lisäävät oireita, joten niitä kannattaa välttää mahdollisimman paljon.

Hoidon lähtökohta on löytää omalle vatsalle sopiva ruokavalio. Moni saa avun varsinkin ilmavaivoihin ja vatsakipuun niin sanotusta FODMAP-ruokavaliosta, jonka tarkoituksena on välttää imeytymättömiä hiilihydraatteja. Herkkävatsaiselle FODMAP-hiilihydraattien välttämisestä on hyötyä, sillä imeytymättömät hiilihydraatit alkavat käydä paksusuolessa ja synnyttävät suolikaasuja.

Vältettäviä FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti esimerkiksi palko- ja sipulikasveissa, kaalissa, omenassa, rukiissa, vehnässä. Lisäksi sokerialkoholeja sisältävät tuotteet (esim. ksylitoli, sorbitoli) kuuluvat vältettävien listalle. Monipuolisen ja kaikkia ravintoaineita riittävästi sisältävän ruokavalion koostamiseen saa tarvittaessa apua ravitsemusterapeutilta.

Ummetuksen ensisijainen hoito on elintapojen muuttaminen pysyvästi: kuitupitoinen ruokavalio (viljoista esim. kaura ja täysjyväriisi), riittävä nesteensaanti, säännöllinen ulostusrytmi ja liikunta. Jos lääkkeettömät hoidot eivät riitä, voi itsehoitolääkkeitä kokeilla, kuten makrogolia, kuituvalmisteita tai laktuloosia.
Ilmavaivoja voi yrittää helpottaa suolen nesteiden pintajännitystä alentavalla dimetikoni- tai simetikonilääkellä, ripulia taas loperamidilla.
Jos hyvästäkin omahoidosta huolimatta oireet jatkuvat vaikeina, lääkäri saattaa määrätä reseptilääkkeitä oireiden helpottamiseksi.

Muistilista ärtyvän suolen oireyhtymän helpottamiseen

1. Muista säännöllinen elämänrytmi. Riittävä määrä unta, lepoa ja liikuntaa sekä säännöllinen ruokarytmi helpottavat oireita.
2. Opettele tietoisesti välttämään ja purkamaan stressiä, koska stressi pahentaa oireita.
3. Nauti riittävästi kuituja ja vettä.
4. Kokeile FODMAP-ruokavaliota ja jätä lautaselta pois imeytymättömät hiilihydraatit.
5. Ota yhteys lääkäriin, jos oireet alkavat yhtäkkiä, haittaavat elämää tai jatkuvat voimakkaina omahoidosta huolimatta.

MULTI-FI-00111-10-20

Lähde: Ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS ,Terveyskirjasto, 2018: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068