17.1.2024 Vertaistarinat

Miten pitää yllä terveellistä elämäntapaa, kun sairastaa kroonista migreeniä?

Karla sairastaa kroonista migreeniä. Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen ei ole aina ollut helppoa etenkään päivinä, jolloin hänellä on migreenikohtaus. Hän on kuitenkin löytänyt apuja liikunnasta, terveellisistä välipaloista sekä ruokavalion etukäteissuunnittelusta.

Migreeni ja siitä syntyvät oireet voivat vaihdella suuresti eri ihmisillä. Karlan oireita ovat esimerkiksi jyskyttävä päänsärky, valoherkkyys, väsymys ja oksentelu, joka saattaa olla niin rajua, ettei hän pysty pitämään mitään sisällään. Pahoinvointi saattaa kestää koko päivän ja kohtauksen jälkeen hänellä on kiljuva nälkä. Tällöin epäterveellisiin ruokiin on valitettavan helppo tarttua. Useat migreenikohtaukset ja niiden jälkeinen epäterveellinen ruokailu on ajan saatossa aiheuttanut Karlalle painonnousua, joka on vaikuttanut hänen itseluottamukseensa ja kehokuvaansa.

”Migreenikohtaus voi saada olon todella alakuloiseksi, ja ruoka on helppo lohdun lähde”, Karla kertoo.

Liikunnan harrastamista vaikeuttaa migreeni ja kiireinen aikataulu

Karla on tottunut olemaan aktiivinen ja liikkunut paljon. Aikaisemmin hän harrasti paljon kävelyä, uintia ja kuntosalilla käymistä. Kun vuosien kuluessa kiireet lisääntyivät töiden ja lasten myötä, hän antoi itsensä luistaa liikuntatottumuksistaan. Krooninen migreeni ei ole auttanut asiaa. Kun tähän lisätään pitkät työpäivät vuorotyössä, on helppo ymmärtää, miksi hän tuntee itsensä uupuneeksi:

”Minut löytää iltayhdeksältä todennäköisemmin sängystä kuin kävelyltä.”

Karla tietää hyvin, kuinka liikunta auttaa niin painonhallintaan, mielenterveyteen kuin migreenioireisiin. Kun hän harrastaa liikuntaa ja syö hyvin, myös migreenikohtausten hallinta on helpompaa. Migreenin vuoksi Karla on kuitenkin usein väsynyt ja energiaa melko vähän liikkumiseen tai terveellisen ruokavalion noudattamiseen.

Karlan mielestä hän voi joko jatkaa samaan malliin tai yrittää tehdä pieniä muutoksia elämäntapaansa pysyvämmän muutoksen aikaansaamiseksi. Hän löysi kolme itselleen mielekästä tapaa lähteä muuttamaan arkea kohti parempaa terveyttä.

Kolme askelta kohti terveellisempää, migreeniystävällistä elämää

Karla valitsi tehdä pieniä muutoksia kohti pysyvämpää muutosta. Tässä ovat kolme askelta, jotka auttoivat häntä kohti terveellisempää elämäntapaa ja terveempää itseä.

1. Jokapäiväinen kävely

Kävelystä on tullut helppo tapa liikkua. Kaikki lähti Karlan ystävän kertomasta sadan päivän kävelyhaasteesta ja hän ihastui ideaan välittömästi. Haasteen tavoitteena on tehdä sata kävelyä sadan päivän aikana. Kävelylenkin ei tarvitse olla pitkä – tärkeintä on lähteä liikkumaan raittiiseen ilmaan. Sadan päivän kävelylenkin jälkeen, siitä on muodostunut hänelle pysyvä tapa liikkua. Nyt hän pystyy pikku hiljaa tekemään myös pidempiä kävelylenkkejä.

2. Erilaiset tuoreet ja terveelliset välipalat

Aterioiden jättäminen väliin voi laukaista Karlalle migreenin, joten hänen on hyvä varmistaa, että tulee syötyä tasaisesti päivän aikana. Niinpä hän yrittää aina pitää terveellisiä välipaloja saatavilla, jos sattuu tulemaan tilanne, jolloin hänellä ei ole aikaa kunnon lounaalle tai päivälliselle. Hän on laatinut luettelon terveellisistä välipaloista, jotka säilyvät pitkään ja joita hän voi pitää mukanaan.

3. Maukkaiden ja ravitsevien aterioiden valmistaminen koko viikoksi

Kolmas asia, jonka Karla on kokenut hyödylliseksi, on aterioiden valmistaminen etukäteen aina, kun se on mahdollista. Jos saatavilla on kotiruokaa, se auttaa välttämään houkutusta tehdä huonoja ruokavalintoja. Migreenipäivien varalta Karla valmistaa suurempia ruokamääriä kerralla pakastimeen, josta niitä voi lämmittää tarpeen mukaan myöhemmin. Karlalla oli tapana valmistautua sunnuntai-iltapäivisin tulevaan viikkoon, jolloin hän jakoi kaikki lounaat ja illalliset valmiiksi annoksiksi. Ruokien valmistelu vaatii hieman aikaa, mutta on suhteellisen helppo muutos, jonka avulla voi saada hyvän vaikutuksen omaan terveyteen.

Muutoksilla on myönteinen vaikutus elämään

Karla tietää, etteivät asiat muutu yhdessä yössä, mutta hän on kuitenkin vakuuttunut, että näillä muutoksilla on hyvin myönteinen vaikutus hänen hyvinvointiinsa.

”Olen ollut epävarma itsestäni niin pitkään ja syyttänyt migreeniä paljosta. Nyt kuitenkin ymmärrän, että kroonisen sairauden takia asiat ovat minulle haastavampia, mutta se ei tee niistä mahdottomia.”

Koskaan ei tunnu olevan oikea hetki muutoksille, ja jo valmiiksi kiireisen elämän aikatauluttaminen entisestään voi tuntua hankalalta. Kannattaa kuitenkin aloittaa muuttamalla yhtä elämän osa-aluetta kerrallaan ja vähitellen lisätä muita muutoksia.

Artikkeli on käännetty Teva Pharmaceuticalsin englanninkielisestä alkuperäisartikkelista.

MULTI-FI-01216-01-2024