16.3.2020 Flunssa ja kuume

Nenä vuotaa ja yskä piinaa? Poimi tästä vinkit flunssaoireiden lievittämiseen

Voi ei, kurkku on karhea ja nenä tuntuu tukkoiselta! Flunssa vaivaa meistä useimpia muutaman kerran vuodessa, ja ikävä tauti vetää potilaan sänkyyn helposti viikoksikin. Kuinka lievittää olotilaa, kun tartunta on jo tapahtunut?

Sinkkiä ensioireisiin

Kun flunssan ensioireet iskevät, kannattaa tarttua sinkkiin. Sinkkituotteita löytyy apteekista erilaisissa muodoissa. Imeskelytabletit ja -suihkeet voivat tutkitusti lyhentää flunssan kestoa ja lieventää oireita.

Nauti nesteitä

Joskus flunssa tulee kaikesta varovaisuudesta huolimatta. Kun sairaus on jo päällä, on tärkeää muistaa juoda paljon. Kuumat juomat kuten tee helpottavat oloa ja tekevät hyvää aristavalle kurkulle. Etenkin kuumeessa nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää, sillä lämpötilan noustessa keho hikoilee enemmän. Riittävä nesteytys auttaa kehoasi palautumaan flunssasta nopeammin, ja tehostaa esimerkiksi yskänlääkkeen toimivuutta. Kannattaa kokeilla esim. käteviä nesteytysporetabletteja, jotka sisältävät sekä suoloja ja glukoosia.

Nenäsuihkeella helpotusta tukkoiseen nenään

 Tukkoinen nenä on flunssan tavaramerkki, jolta on vaikeaa välttyä. Yöunien turvaamiseksi saattaakin olla järkevää kääntyä avaavien nenäsuihkeiden puoleen. Nenäsuihkeet vähentävät nenän limakalvoturvotusta, jolloin hengittäminen ja nukkuminen helpottuu. Ennen lääkkeen käyttöä tulee tutustua huolellisesti pakkauksselostukseen, sillä nenäsuihkeita ei suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja.  Apteekista löytyy myös seesamiöljysuihkeita, jotka kosteuttavat ja voitelevat nenän kuivia limakalvoja.

Apua särkyyn ja kurkkukipuun

 Flunssa voi todella viedä voimat ja saada koko kropan särkemään.  Flunssaan liittyvää kuumetta ja särkyjä voidaan harkinnan mukaan lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Kannattaa kuitenkin tutustua huolella siihen, mikä särkylääkevalmiste sopii sinulle parhaiten.

Kurkkukipua voidaan harkinnan mukaan lisäksi yrittää lievittää kurkkukipuun tarkoitetuilla imeskeltävillä tableteilla ja juomalla kuumaa.  Paikallisesti vaikuttavat itsehoitolääkkeet sisältävät valmisteesta riippuen tulehdusta lievittäviä, antibakteerisia tai puuduttavia yhdisteitä.

Hillitse kuivaa yskää

 Yskän kiusatessa on vaikeaa keskittyä muuhun. Ärsytysyskän oireita ovat mm. kutina kurkussa ja/tai nielussa. Yskiessä ei irtoa tai erity limaa. Yskä kuulostaa kuivalta ja voi kestää viikkoja. Apteekista on saatavilla yskänlääkkeitä ärsyttävän yskän hoitoon sekä kurkunpäätä rauhoittavia imeskelytabletteja. Ne helpottavat oloa, jos yskiminen häiritsee yöunta tai työntekoa.

Helpotusta limaiseen yskään

Limaisen yskän oireisiin kuuluu sitkeä lima, joka nousee ylös yskiessä. Yskä on usein pahinta aamuisin. Siihen voi kuulua rohinaa yskiessä ja hengittäessä. Limainen yskä voi kestää useita viikkoja. Limaa irrottavat yskänlääkkeet on tarkoitettu ohentamaan sitkeää limaa ja helpottamaan sen poisyskimistä. Limaisen yskän lääkkeet eivät helpota yskänärsytystä, vaan niitä käytettäessä yskän määrä saattaa jopa lisääntyä limanirrotuksen käynnistyessä. Muista kysyä apteekin henkilökunnalta opastusta sinulle sopivimman yskänlääkkeen valitsemiseen.

Lepo

Paras lääke flunssaan on riittävä lepo. Kun tauti kaataa sänkyyn, kannattaa lepo ottaa tosissaan. Urheilemaan ei kannata lähteä, eikä kroppaa kannata muutenkaan rasittaa turhaan. Liikarasitus saattaa vain pidentää flunssan kestoa ja altistaa erilaisille jälkitaudeille. Pää tyynyyn siis!

Lähde: Itselääkityksen Käypä hoito -ohjeet: https://www.kaypahoito.fi/hoi50106#readmore

FI/OTC-CH/20/0045/3/20