28.2.2020 Flunssa ja kuume

Pitkittynyt flunssa muutti Kukka-Marian käsitystä omasta terveydestään

Kukka-Marialle, 39, viime syksy oli täynnä isoja muutoksia. Hän lopetti freelancerina työskentelemisen, haki töitä ja siirtyi yli 40 ihmisen asiantuntijatoimistoon luovaksi suunnittelijaksi. Sitten iski pitkittynyt flunssa, jonka parantuminen kesti yli neljä kuukautta.

Uuteen työpaikkaan siirtyminen on iso muutos kenelle tahansa. Erilaisiin käytäntöihin ja toimintatapoihin sopeutuminen vaatii usein aikaa, mutta muutos on vielä suurempi, mikäli ihminen on tottunut työskentelemään pääsääntöisesti yksin. Kukka-Marian vastustuskyvylle muuttunut työympäristö oli aluksi shokki.

– Ensimmäisestä työpäivästäni lähtien arki oli erilaista kuin mihin olin ennen tottunut. Isossa työyhteisössä infektiot ja sairaudet saattavat tarttua nopeasti, ja minuun flunssa iski jo muutaman viikon jälkeen, Kukka-Maria muistelee.

Töihin ei pitäisi palata tartuttamaan muita

Aluksi Kukka-Maria kuvitteli syksyn flunssa-aallon menevän ohi muutamassa päivässä. Puolikuntoisena työskentely kuitenkin alensi kehon vastustuskykyä entisestään ja nuhakuumeen oireet pahenivat.

– En antanut flunssan ensioireiden lannistaa, vaan ajattelin niiden taittuvan itsestään ja jatkoin työntekoa normaalisti. Se oli virhe, sillä vaikka mieli paloi halusta tehdä töitä, keho ajatteli toisin, Kukka-Maria kuvailee.

Lopulta hänen oli jättäydyttävä sairauslomalle ja turvauduttava itsehoitoon: kurkkutabletteihin, kuumelääkkeisiin ja lepoon. Niistä oli apua, ja muutaman sairauslomapäivän jälkeen hän oli entistä valmiimpi palaamaan töihin. Pian Kukka-Maria huomasi, ettei kaikki ole sittenkään kunnossa. Elimistöön oli jäänyt jälkitauti, joka muistutti olemassaolostaan.

– Sain oppia kantapään kautta, että flunssan oireet olisi maltettava hoitaa ajan kanssa. Liian varhaisessa töihin paluussa monta kurjaa puolta: vireystila heikkenee ja vointi huononee, lisäksi ympärillä olevat kollegat saattavat saada tartunnan, Kukka-Maria sanoo.

Pitkittynyt flunssa antoi tärkeän opetuksen

Vaikka muut pitkittyneen flunssan oireet katosivat, jäljelle jäi kuiva yskä. Kukka-Maria päätti hakeutua lääkäriin, sillä yskänkohtaukset vaikeuttivat hänen arkeaan monin eri tavoin.

– Koska yskänkohtaukset saattoivat alkaa missä tahansa ja jatkua pitkään, oli lääkäri ainut vaihtoehto. Onneksi käynnillä varmistettiin, ettei kyse oli mistään vakavasta, ja minulle määrättiin suun kautta nautittavaa liuosta.

Yli neljä kuukautta kestänyt flunssa antoi Kukka-Marialle tärkeän opetuksen. Flunssan ensioireisiin kannattaa reagoida asianmukaisesti, eikä levon merkitystä pidä missään tapauksessa vähätellä. Se on tärkeää sekä keholle että mielelle.

– Jokaisen olisi hyvä muistaa kiireen keskellä, että oma terveys tulee ennen kaikkea muuta. Vaikka oireet tuntuisivat aluksi vähäpätöisiltä, voivat niiden vaikutukset olla yllättävän suuria ja pitkäkestoisia. Siksi keholle on syytä antaa lepoa silloin, kun se sitä kaipaa.

FI/OTC-CH/20/0040/2/20