Nukahtamisvaikeudet

Riittävä yöunen määrä vaihtelee aikuisella kuudesta yhdeksään tuntiin. Normaalisti ihminen nukahtaa vajaassa tunnissa.

Unettomuus ilmenee vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä. Unettomuudesta voi puhua silloin, kun unen saaminen tai unessa pysyminen on hankalaa vähintään kolmena yönä viikossa. Unettomuus on melko yleistä – noin kolmannes aikuisista kärsii jossain kohtaa vuoden aikana unettomuudesta.

Unettomuus aiheuttaa väsymystä päivällä ja pitkittyessään saattaa altistaa esim. oppimis- ja keskittymisvaikeuksille, masennukselle ja ahdistukselle. Unettomuuden tuloksena saattaa aiheutua myös aineenvaihdunnallisia muutoksia, nälän tunnetta ja halua käyttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Liian lyhyitä yöunia voi korvata lyhyillä päiväunilla. Jo puolen tunnin lepo riittää virkistämään vaikuttamatta seuraavan yön uneen.

Unettomuutta voi aiheuttaa stressi, aikaerorasitus, suru, ruumiilliset tai psyykkiset sairaudet, masennus, ahdistus, kiputilat tai esimerkiksi alkoholin käyttö.

Melatoniini on niin sanottu yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Melatoniinin eritys on suurimmillaan yöllä, kun on pimeää ja huipussaan keskiyön jälkeisinä tunteina. Elimistön oma melatoniinin tuotanto vähenee iän myötä ja estyy valon vaikutuksesta. Aikaerorasitusta voidaan vähentää tahdistamalla sisäistä kelloa auringonvalolla ja liikunnalla.

Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa ja lievittää aikaerorasituksen yksilöllisiä vaikutuksia. Melatoniini suositellaan otettavaksi aina samaan aikaan iltaisin, mieluiten klo 20-23 välillä. Hyvään uneen voi vaikuttaa myös nousemalla aamuisin ylös säännölliseen aikaan, välttämällä tupakointia, alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaanmenoa ja suosimalla pimeää, melutonta ja villeähköä huonetta. Liikunta alkuillasta edesauttaa nukahtamista mutta myöhempi ilta on hyvä rauhoittaa liikunnalta ja käydä korkeintaan rauhallisella kävelyllä. Vuoteeseen ei kannata mennä ennen kuin väsyttää. Jos uni ei tule, kannattaa nousta vaikkapa hetkeksi lukemaan ja palata vuoteeseen vasta, kun väsyttää.

Lääkärikirja Duodecim

Ajankohtaista tietoa nukahtamisvaikeuksien hoitoon

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.