Lääke-edustaja opiskelee koko ajan ja seuraa tarkasti lääkealan muuttuvaa toimintaympäristöä

Lääke-edustaja Rainer Kastinen on meidän rautainen ammattilainen. Hänellä on näkemystä jo 10 vuoden ajalta Tevan myynnin asiantuntijana. Rainerin mielestä työpäivien parasta antia ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa ja palautteet tapauksista, joissa lääkehoito on onnistunut hyvin.

Lääke-edustajan työssä menestyminen vaatii jatkuvaa ammatillisen osaamisen kehittämistä, lääketieteellisen tiedon opiskelua ja ymmärrystä.

”Ala kehittyy nopeasti ja me seuraamme uutta saatavilla olevaa lääketieteellistä tutkimusta ja tutkimusartikkeleita tarkasti. Viimeisimmät alan tutkimukset käydään yhdessä tiimin kanssa säännöllisesti läpi. Hoitohenkilökunnan kuuleminen on erittäin tärkeää”, Rainer sanoo. Tapaamiset työterveyslääkäreiden ja neurologien kanssa ovat suuressa roolissa. Ja mikä olisikaan parempi kanava migreenin hoidon ja sen ehkäisyn tiedon keräämiselle kuin henkilöt, jotka ovat suoraan vuorovaikutuksessa potilaiden kanssa.

Eri lähteistä kerätyn tiedon jalostamisessa näyttelee vahvaa roolia Tevan Medical-tiimi. Tiimiä johtaa neurologi Kari Alhainen. Kansainvälisenä yrityksenä meillä on myös mahtavat globaalit resurssit, joihin nojautua. Medical-tiimi perehtyy laaja-alaisesti kerättyyn aineistoon ja hioo tietoa asiakkaidemme käyttöön. Teva tarjoaa hoitohenkilökunnalle päätöksenteon tueksi valmiiksi arvioitua tietoa, erilaisia meta-analyyseja ja hoitosuosituksia.

”Työssäni on keskeistä tarjota asiakkaalle valmiita tietokokonaisuuksia, tehokkaita ja ratkaisukeskeisiä työkaluja, jotka auttavat potilasta hoitopolulla parhaaseen hoitotulokseen”, tiivistää Rainer.

Tien päällä Itä-Suomesta ympäri maailman

Rainer työskentelee Joensuun kotitoimistosta käsin. Hänen asiakaskuntaansa kuuluvat itäisen ja pohjoisen Suomen sairaanhoitopiirien asiantuntijat.

Laaja vastuualue tietää paljon reissupäiviä vuodessa. Työ vaatii suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Korona-aikana myös tevalaiset oppivat hyödyntämään digitaalisia viestintätyökaluja. Se on tehostanut ajankäyttöä niin, että tarvittaessa lääke-edustaja tavoittaa yhteistyökumppanit ja kollegat ilman, että hänen täytyy matkustaa.

Asiakastapaamisten lisäksi työhön kuuluvat kongressimatkat muutaman kerran vuodessa. Kongresseissa kansainväliset huippuammattilaiset kohtaavat ja osallistujat kuulevat alan tuoreinta dataa. Kongresseissa osallistujat tapaavat myös tevalaisia eri maista.

Rainer johdattelee keskustelua rennolla otteella ja kuljettaa tiedon viestikapulaa ketterästi talon ulkona ja sisällä. Kommunikointitaidot ovat keskeinen tekijä työssä onnistumisessa. On tärkeää kuulla asiakkaita ja lujittaa tiedonvaihtoa molempiin suuntiin potilasta hyödyntävällä tavalla. Siinä henkilökohtaiset tapaamiset ovat voittamattomia.

Vapaalle akkuja lataamaan

Rainer on urheilumiehiä, ja hän on ollut aktiivisesti mukana Joensuun Katajat ry:n toiminnassa jo vuosia. Hän viihtyy nuorten parissa ja pitää nuorten liikuntaharrastuksien edistämistä tärkeänä. Konkreettisia vaikuttamismahdollisuuksia tarjoaa seuran johtokunnassa työskentely.
Metsämaisema ja kelohonkainen mökki laskevat sykkeen ja irrottavat Rainerin täysin arjesta. Mökillä käsillä tekeminen, rakentaminen ja puutyöt ovat luovaa tekemistä – hyvää vastapainoa työlle. Samoin luonnon kuvaaminen, Rainer suosiikin Teamsin taustakuvina omia kuvaotoksiaan.

Mitä tevalaisuus antaa?

No, mukavia kollegoita ja hyvää yhteistyötä.

Toimintaympäristön muuttuessa moniammatillinen tiimityö ja jatkuva osaamisen kehittäminen ovat keskiössä. Tevalaiset saavat ennakkoluulottomasti ehdottaa ja kokeilla uusia juttuja. Tältä pohjalta hyvä esimerkki on Teva podcast -kongressitallenne, jossa innostuneet konkarineurologit loivat sisältöä tuoreeltaan kongressipaikalta. ”Näin yksi arvoistamme toteutuu hienosti, Get it done together, ei vain tevalaisten kesken vaan yhdessä asiakkaidemme kanssa potilaiden hyväksi”, Rainer summaa.

Raineria haastatteli hänen kollegansa HR-koordinaattori Maisa Nyman.

COB-FI-NP-00005-5-23