11.11.2019 Flunssa ja kuume

Flunssan hoito – 5 tärkeää asiaa

Kun flunssa iskee, helpotusta voi apteekista. Nenän tukkoisuutta, kurkkukipua ja kuumetta vastaan voi kokeilla erilaisia itsehoitolääkkeitä, vitamiineja ja ravintolisiä. Tärkeää on muistaa myös levätä kunnolla. Poimi tästä tärkeimmät vinkit flunssakauteen!

Muista ainakin C-vitamiini

Ota käyttöön C-vitamiini. C-vitamiini on hyvä lisä ympäri vuoden, sillä sen puute aiheuttaa infektioherkkyyttä. C-vitamiini edistää luontaisen puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. Jos C-vitamiininsa hankkii hedelmistä, marjoista ja vihanneksista, saa samalla myös niiden muut terveyshyödyt.

Avaavaa nenäsuihke auttaa nuhan oireisiin

Kun nenä on tukossa eikä olo helpota niistämällä tai esimerkiksi keittosuolalla, lääkkeellinen, avaava nenäsuihke tehoaa oireisiin yleensä hyvin. Nenäsuihke toimii aseena nenän tukkoisuutta vastaan ja antaa hetkellistä helpotusta nuhan oireisiin. Ole kuitenkin tarkkana, ettet käytä nenäsuihkeita pidempään kuin pakkausselosteessa neuvotaan.

Flunssa leviää kosketuksesta – Pese kädet hyvin

Hyvä hygienia suojaa flunssalta. Varsinkin käsiä on syytä pestä mahdollisimman usein. Flunssa leviää helposti kosketuksesta, joten kättelyä ja muuta fyysistä kontaktia olisi hyvä välttää. Myös epäsuora kontakti hengityselinten eritteisiin riittää siirtämään viruksen eteenpäin. Siispä pöytäpintojen, ovenkahvojen, hanojen ja muiden koskettelulle alttiiden pintojen puhtaana pitäminen bakteereja tappavalla desinfiointiaineella on hyvä idea pahimman flunssakauden aikana.

Muista nesteytys, kehon kuivuessa flunssa vain pahenee

Flunssaisena ruoka tai juoma eivät välttämättä maistu. On kuitenkin tärkeää varmistaa riittävä nesteytys, varsinkin jos kärsii kuumeesta, sillä lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä. Kehon kuivuessa olo vain pahenee. Nesteet myös ohentavat limaa ja saavat ontelosi tyhjentymään paremmin. Apteekista on saatavilla nesteytysvalmisteita, jotka palauttavat myös elimistön menettämiä tärkeitä suoloja esim. kuumeen, vatsataudin tai hikoilun aikana.

Lepo on paras lääke flunssaan

Lepää riittävästi, sillä lepo on paras lääke flunssaan, sillä elimistö tarvitsee sitä parantuakseen. Flunssapotilaan olisi hyvä levätä kotona ainakin pari päivää tai niin pitkään, kun hänellä on kuumetta. Paraneminen vain pitkittyy, jos lähtee puolikuntoisena liikkeelle.

MULTI-FI-00008 09 22